Burgerhuis gedateerd 1920

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Diksmuidestraat
Locatie Diksmuidestraat 79, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis gedateerd 1920

Deze bescherming is geldig sinds 11-05-1983.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis gedateerd 1920

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Tags Wederopbouw

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1920 door middel van muurankers. Volgens foto omtrent de eeuwwisseling, geen identieke reconstructie doch eerder een imitatieve variante op de vooroorlogse trapgevel van 1687 (jaarankers) met barokke inslag. Trapgevel (8 trappen + topstuk) van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen; uitgewerkte muur- en jaarankers. Ontleend aan het vooroorlogse uitzicht zijn de horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels op de tweede bouwlaag en het hoofdgestel, beide thans meer uitgewerkt met tand- en bogenlijstje van profielbakstenen, de houten kruiskozijnen nu echter verdiept in rondboog- in plaats van de vooroorlogse korfboogomlijsting, en de drie ronde oculi omlijst met krans in de geveltop. Toevoegingen naar het voorbeeld van de lokale renaissancestijl: de versiering van de vensterboogvelden met profielbakstenen en de schelpvulling van het topvenster. Vooroorlogse houten winkelpui niet hersteld bij de wederopbouw.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Diksmuidestraat

Diksmuidestraat (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.