erfgoedobject

Burgerhuis gedateerd 1920

bouwkundig element
ID
30181
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30181

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1920 door middel van muurankers. Volgens foto omtrent de eeuwwisseling, geen identieke reconstructie doch eerder een imitatieve variante op de vooroorlogse trapgevel van 1687 (jaarankers) met barokke inslag. Trapgevel (8 trappen + topstuk) van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen; uitgewerkte muur- en jaarankers. Ontleend aan het vooroorlogse uitzicht zijn de horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels op de tweede bouwlaag en het hoofdgestel, beide thans meer uitgewerkt met tand- en bogenlijstje van profielbakstenen, de houten kruiskozijnen nu echter verdiept in rondboog- in plaats van de vooroorlogse korfboogomlijsting, en de drie ronde oculi omlijst met krans in de geveltop. Toevoegingen naar het voorbeeld van de lokale renaissancestijl: de versiering van de vensterboogvelden met profielbakstenen en de schelpvulling van het topvenster. Vooroorlogse houten winkelpui niet hersteld bij de wederopbouw.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis gedateerd 1920 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30181 (Geraadpleegd op )