Oostelijke ingang bij Park van Tervuren

Beschrijving

Ten noordoosten van het Park van Tervuren, aan de oostelijke ingang tot het park, bevindt zich een holle weg als relict van een bosrand. Dit gebied vormt de grens tussen Tervuren en Vossem. Het betreft een relict van een bosrand in een overwegend bebouwd en verkaveld gebied. De Waalse Baan is een holle weg, omgeven door gemengde bospercelen, die belangrijk is omwille van zijn ontstaansvorm en een eigen karakter met een typische floristische samenstelling vertoont. Deze weg wordt gekenmerkt door een scherpe bodeminsnijding met hoogoplopende bermen. Een tweede holle weg, bekend als nummer 14, kruist de Waalse Baan. Nabij het kruispunt van beide wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwekapel, gedateerd in 1882. De weg nummer 14 is een overblijfsel van de weg tussen Tervuren en Leuven, terwijl de Waalse Baan de verbinding tussen Nijvel en Mechelen vormt, zoals weergegeven op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778). Bovendien vormt dit gebied een belangrijk ornithologisch geheel.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000399, Oostelijke ingang Park Tervuren en Waalse Baan, briefwisseling 10 september 1973.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000399, Oostelijke ingang Park Tervuren en Waalse Baan, briefwisseling Heemkundige kring Sint-Hubertus 6 maart 1972.

Auteurs: Cox, Lise