erfgoedobject

Oostelijke ingang bij Park van Tervuren

landschappelijk element
ID
301828
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301828

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ten noordoosten van het Park van Tervuren, aan de oostelijke ingang tot het park, bevindt zich een holle weg als relict van een bosrand. Dit gebied vormt de grens tussen Tervuren en Vossem. Het betreft een relict van een bosrand in een overwegend bebouwd en verkaveld gebied. De Waalse Baan is een holle weg, omgeven door gemengde bospercelen, die belangrijk is omwille van zijn ontstaansvorm en een eigen karakter met een typische floristische samenstelling vertoont. Deze weg wordt gekenmerkt door een scherpe bodeminsnijding met hoogoplopende bermen. Een tweede holle weg, bekend als nummer 14, kruist de Waalse Baan. Nabij het kruispunt van beide wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwekapel, gedateerd in 1882. De weg nummer 14 is een overblijfsel van de weg tussen Tervuren en Leuven, terwijl de Waalse Baan de verbinding tussen Nijvel en Mechelen vormt, zoals weergegeven op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778). Bovendien vormt dit gebied een belangrijk ornithologisch geheel.

 • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000399, Oostelijke ingang Park Tervuren en Waalse Baan, briefwisseling 10 september 1973.
 • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000399, Oostelijke ingang Park Tervuren en Waalse Baan, briefwisseling Heemkundige kring Sint-Hubertus 6 maart 1972.
 • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Cox, Lise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Tervuren en Warandepark

 • Is deel van
  Tervuren

 • Is deel van
  Vossem

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouwekapel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Oostelijke ingang bij Park van Tervuren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301828 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.