erfgoedobject

Woning Courtois-Vogels

bouwkundig element
ID
301838
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301838

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Courtois-Vogels
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Meergezinswoning opgetrokken naar ontwerp uit 1934 van architect Paul Smekens. De woning is gebouwd in opdracht van Fernand Courtois-Vogels, werkzaam als chef de service. Het is een voorbeeld van het gematigd, zakelijk baksteenmodernisme dat Smekens ontwikkelde in de loop van de jaren 1930. In die periode was de architect vooral actief in de Tentoonstellingswijk, waar hij tussen 1932 en 1935 niet minder dan veertien bouwprojecten tot stand bracht, enkele voor eigen rekening. Op twee eengezinswoningen na, betrof het uitsluitend opbrengsteigendommen, van bescheiden meergezinswoningen tot grotere appartementsgebouwen zoals het flatgebouw aan de Camille Huysmanslaan, waar Smekens van 1936 tot 1980 resideerde. De woning Courtois-Vogels behoort samen met de woning De Wieuw, Tentoonstellingslaan 33, en de woning Vermunicht tot de kleinere opbrengstwoningen van Smekens.

Dit rijhuis is drie bouwlagen hoog onder een plat dak. De gevel heeft een hoge plint met een bekleding in blauwe hardsteen waarboven een parement van geel bezande handvorm- (Hollandsche) baksteen in halfsteens verband met Dudokvoeg - dieperliggende lintvoegen in combinatie met platvolle stootvoegen. De indeling in drie appartementen, telkens één per bouwlaag, is visueel af te lezen aan de strak uitgewerkte vensterregisters met stalen schrijnwerk. Deze zijn aan de rechterzijde onderbroken door een muurdam, die oorspronkelijk bekleed was met marmoriet of tegels en vandaag wellicht gecementeerd is. Op het gelijkvloers is het register aan de rechterzijde breder uitgewerkt in functie van de toegang. Oorspronkelijk waren voorzien: een inkomdeur in geschilderde eterniet met aan rechterzijde drie bronzen of messing brievengleuven, vensters met doorlopende hardstenen dorpels, die op het gelijkvloers doorlopen in het vlak van de plint. Onder de daklijst bevinden zich verluchtingsgaten. De voorgevel is bekroond met blauwe hardstenen dekstenen. Aan de achtergevel waren eiken ramen voorzien met raamdorpels in gele tegels. Alle vensterschrijnwerk is in recente tijden vervangen.

Ieder appartement is ontsloten vanuit een vestibule en een centrale ruime hall, die toegang verschaft tot een salon-woonkamer aan straatzijde. Achteraan zijn de keuken, bad- en slaapkamer ingericht. De woon- en slaapkamer en de hall zijn voorzien van parketvloeren in Slavonisch eikenhout, terwijl de keuken, wc en badkamer bekleed zijn met granitovloeren. Verder was in de woonkamer een schouwmantel voorzien bekleed met blauwe bloksteentjes.

  • Architectuurarchief Vlaanderen, archief Paul Smekens 3.1.68.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#1689.
  • DINET P. 1979: Paul Smekens opleiding en architectuur tot 1940, onuitgegeven verhandeling, Hoger Instituut Sint-Lukas, Gent, 51-55.
  • RATINCKX F. 1937: Adresboek Van Antwerpen, Antwerpen.
  • SERNEELS H. 1936: Un architecte de qualité Paul Smekens, Bâtir 5.44, 766-767.
  • VANDEKERCKHOVE F. 2002: De tentoonstellingswijk te Antwerpen, onuitgegeven verhandeling, Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, Rijksuniversiteit Gent, 161-163.

Bron     : -
Auteurs :  Van den Borne, Steven
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning Courtois-Vogels [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301838 (Geraadpleegd op )