Woning Vermunicht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Vermunicht

Beschrijving

Meergezinswoning opgericht naar ontwerp uit 1935 van Paul Smekens. Het pand is gebouwd in opdracht van Florent Vermunicht, woonachtig te Aarschot. Het is een voorbeeld van het gematigd, zakelijk baksteenmodernisme dat Smekens ontwikkelde in de loop van de jaren 1930. In die periode was de architect vooral actief in de Tentoonstellingswijk, waar hij tussen 1932 en 1935 niet minder dan veertien bouwprojecten tot stand bracht, enkele voor eigen rekening. Op twee eengezinswoningen na, betrof het uitsluitend opbrengsteigendommen, van bescheiden meergezinswoningen tot grotere appartementsgebouwen zoals het flatgebouw aan de Camille Huysmanslaan waar Smekens van 1936 tot 1980 resideerde. De woning Vermunicht behoort tot de kleinere opbrengstwoningen van Smekens, zoals de woning Courtois-Vogels in de Vlaamsekunstlaan en de woning De Wieuw (Tentoonstellingslaan 33).

Het betreft een pand van drie bouwlagen dat evenveel appartementen herbergt onder plat dak. De gevel heeft een hoge plint, bekleed met platen in blauwe hardsteen, waarboven een gevelparement, dat voorzien was in grauwrode bezande handvorm (Hollandsche) baksteen, maar uitgevoerd is in gele baksteen in halfsteens verband met verdiepte lintvoeg. Het geheel is afgewerkt met een kroonlijst in grein. Voor de vensterdorpels was witte hardsteen voorzien. Ze zijn echter uitgevoerd in blauwe hardsteen, zoals de plint, dorpel en voordeuromlijsting. De bouwtekening toont een smeedijzeren voordeur voorzien van een hardstenen omkadering met schuine opstanden en gebogen luifel, onder bovenlicht. Oorspronkelijk waren er eikenhouten ramen (Hongaarse eik) voorzien.

Het gebouw omvat drie flats met een gelijkaardige indeling. De voordeur verschaft toegang tot een vestibule van waaruit de kelder en de verdiepingen ontsloten zijn. De traphal is verlicht door een dakkoepel. De indeling van de appartementen volgt een vast stramien: de woon-, eet- en slaapkamers zijn aan straatzijde gesitueerd terwijl keuken en badkamer zich achteraan bevinden, verlicht en verlucht door een ruime koer. De gevel diende hier in klampsteen uitgevoerd te worden. De daklijst is nog aanwezig. De woonkamers waren voorzien van schouwmantels met een eiken kader voor wat betreft de hall - wellicht bedoeld als eetkamer, en in metselwerk (geel-glad) voor wat betreft de woonkamer. De woon- en slaapkamer en de hall zijn voorzien van parketvloeren in Slavonisch eikenhout, terwijl de keuken, wc en badkamer bekleed zijn met granitovloeren. Verder was in de woonkamer en een schouwmantel voorzien bekleed met blauwe bloksteentjes. Alle schrijnwerk is vandaag vernieuwd en ook de smeedijzeren deur is vervangen door een exemplaar in aluminium.

• Architectuurarchief Vlaanderen, Archief Paul Smekens, 3.1.63.
  • DINET P. 1979: Paul Smekens opleiding en architectuur tot 1940, onuitgegeven verhandeling, Hoger Instituut Sint-Lukas, Gent, 51-55.
  • SERNEELS H. 1936: Un architecte de qualité Paul Smekens, Bâtir 5.44, 766-767.
  • VANDEKERCKHOVE F. 2002: De tentoonstellingswijk te Antwerpen, onuitgegeven verhandeling, Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, Rijksuniversiteit Gent, 161-163.

Auteurs: Van den Borne, Steven