is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Lo
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo
Deze bescherming is geldig sinds
Lo is een historisch vestingstadje. Dit gegeven vindt men nog steeds terug in de stadskern met onder andere de Westpoort en de deels bewaarde omwalling. De openbare en religieuze gebouwen bevinden zich binnen deze oorspronkelijke omwalling. De afbakening van het stadsgezicht is gebaseerd op de historische omwalling, met een uitbreiding ter hoogte van de Hogebrugstraat tot aan de Lovaart.
De openbare en religieuze gebouwen binnen de oude vestingstad gaan in hoofdzaak terug op de 16de en de 17de eeuw. Weliswaar dient opgemerkt te worden dat de meeste van deze gebouwen aanzienlijke schade opliepen tijdens de Eerste Wereldoorlog en dus herstel en restauratie ondergingen in de wederopbouwperiode.
De stadskern wordt gekenmerkt door het 16de-eeuwse stadhuis met belfort in regionale renaissancestijl, de laatgotische Sint-Petruskerk, het klooster van de Grauwe zusters en elementen van de voormalige Sint-Pietersabdij.
Daarnaast worden de straten van de stad met aaneengesloten lintbebouwing getypeerd door een aantal gaaf bewaarde 17de-eeuwse of 18de-eeuwse panden en 19de-eeuwse burgerhuizen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)