Dorpskom Reninge

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Reninge

Beschrijving

De huidige dorpskom van Reninge wordt gevormd door de Lostraat, de Peperstraat, de Zwartestraat, de Dorpplaats, de Ieperstraat en Sint-Maarten. Het onroerend erfgoed binnen deze dorpskom wordt sterk bepaald door de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende wederopbouw. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel de kerk, de pastorie als het gemeentehuis heropgebouwd naar ontwerp van de Oostendse architecten Charles Pil (1867-1949) en Henri Carbon (1882-1950). De pastorie wordt evenals het kasteel Vilain gerestaureerd als een historische reconstructie naar de vooroorlogse 17de-eeuwse modellen. De onderpastorie - ook naar ontwerp van Pil en Carbon - krijgt (voor het eerst) het uitzicht en de typologie van een pastorie. De voormalige maalderij aan de Zwartestraat getuigt dan weer van de wederopbouw van een industrieel gebouw in het vernietigde dorpscentrum.

• Agentschap Onroerend Erfgoed 2015: Reninge. In Inventaris Onroerend Erfgoed, Reninge op 10-12-2015.