Appartementsgebouw in zakelijke art deco

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Beschavingstraat
Locatie Beschavingstraat 16, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Tentoonstellingswijk Antwerpen (inventarisatie: 01-10-2015 - 15-12-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw in zakelijke art deco

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Appartementsgebouw in zakelijke art deco, opgericht naar ontwerp uit 1936 van de Brusselse ingenieur-architect Jacques Maccario. Het appartementsgebouw is gebouwd in opdracht van de Société pour la Construction d’Immeubles "Esperia".

Dit vier bouwlagen hoog appartementsgebouw onder plat dak heeft een gelijkaardige structuur en gevelontwerp als de aanpalende "Résidence Esperia" een hoogbouwflat uit 1935, ook naar ontwerp van Maccario. Het gaat om een draagstructuur in gewapend beton en een bekleding in bak- en natuursteen. De pui is bekleed met blauwe hardsteen met aan linkerzijde een register van horizontale geprofileerde banden waarvan één is opengewerkt met een drielicht ter verlichting van de kelder. Het portaal aan rechterzijde is voorzien van een metalen voordeur. De bel-etage bezit een tweeledig venster waarboven de verdiepingen zijn uitgewerkt als oplopende erkers met afgeronde gelede hoekstenen, doorlopende vensters oorspronkelijk voorzien van drieledig stalen schrijnwerk en doorlopende dorpels in blauwe hardsteen. De omlijsting van de voordeur en de gelede elementen van de erkerhoeken zijn uitgevoerd in Pierre de France. De gevel heeft een parement van gele baksteen in halfsteens verband met Dudokvoeg – dieperliggende lintvoegen in combinatie met platvolle stootvoegen - en is afgewerkt met een hardstenen kroonlijst. De stalen voordeur is bewaard maar het vensterschrijnwerk is vervangen door pvc.

De ondergrondse verdieping is verbonden met de bestaande kelder van de aanpalende hoogbouw. Per verdieping is één appartement ingericht, ontsloten vanuit een centrale traphal. De plattegrond volgt steeds dezelfde indeling: leefruimte aan straatzijde en achterliggende keuken, de twee slaapkamers en de badkamer gelegen aan een binnenkoer. De hal met wc, fungeert als scharnier tussen voor- en achterruimtes. De badkamer is betegeld en de leef- en slaapkamers zijn voorzien van parketvloeren.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#4749.

Bron: -

Auteurs: Van den Borne, Steven

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

is gerelateerd aan Résidence Espéria

Camille Huysmanslaan 37, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.