• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Dit tot woonhuis geconverteerde hoevegebouw werd omstreeks 1851 opgetrokken als opbrengsteigendom voor de familie Moretus. Het is gelegen op een hoekperceel aan de Antwerpsebaan. Oorspronkelijk was in noordwestelijke hoek een bijgebouw met rechthoekige plattegrond gesitueerd, dat bij een aanpassing van de rooilijn met de straat omstreeks 1923 gesloopt is. Volgens de kadastrale gegevens is dit in 1946 ‘geheel hersteld’, wellicht ten gevolge van oorlogsschade.

Het dieper gelegen bakstenen woonhuis met aansluitende schuur en stal heeft een nok evenwijdig aan de Antwerpsebaan tussen Zandweg en Steenovenstraat. Vóór het woonhuis is de waterput met houten haal bewaard. Het geheel is behoudens de zijgevels wit geschilderd met onderaan een zwarte plint. Het schrijnwerk van omstreeks 1946 en de vensterluiken zijn (deels) bewaard. De daken zijn gedekt met mechanische pannen. Onder de overkragende dakranden verankeren de muurankers de balklagen.

Het woonhuis omvat twee traveeën en één bouwlaag met een ruime zolderverdieping onder zadeldak. De vensteropeningen met blauwe hardstenen dorpel zijn voorzien van luiken. De vooruitspringende, aangelegen voormalige schuur en stal heeft een lagere eerste bouwlaag met hoger uitgewerkt en afgewolfd dak, waaronder de hooizolder met nog het houten luik in de zijgevel. In de travee tegen het woonhuis is in de toegang nog het deurschrijnwerk met kleinroedeverdeling bewaard. De centrale toegang is recent omgevormd tot venster, met behoud van de dubbele houten poortvleugels. Tegen de deels gecementeerde zijgevel is een lage stal met lessenaarsdak aangebouwd.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 416, 1435.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1851/5, 1923/24.