• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Goed bewaard eind-19de-eeuws polderhuis met rode bakstenen lijstgevel.

Hoewel de kadastrale bronnen in 1898 een reconstruction totale vermelden, gaat de huidige kern mogelijk terug tot het omstreeks 1880 verbouwde volume uit 1850. Deze laatste werd opgetrokken bij de herverkaveling van de percelen aan westzijde van de Dorpsbeekstraat tussen Binnenpad en Dorpsstraat, nadat de straat aan deze zijde verbreed is. De aanpassingen van 1898 zijn uitgevoerd onder eigenaar Josef Leemans-Michielsens, arbeider.

De dorpswoning is gelegen in een gesloten bebouwing van langshuizen van één bouwlaag met zadeldak, die behoudens het nummer 8 alle sterk verbouwd zijn. In de bakstenen gevel van drie traveeën en met cementpleisteren plint zijn in de getoogde openingen het houten deur- en vensterschrijnwerk behouden. De mogelijk nog uit 1898 daterende houten paneeldeur met door laurierkrans omgeven oculus heeft een bovenlicht met structuurglas. In de vensteropeningen waarin voor- of tussenoorlogse schuiframen met consoles zijn de als lambrekijnen uitgewerkte rolluikkasten bewaard. Boven de muurankers met eenvoudige spieën en de houten kroonlijst op klossen, versierd met tandlijst, zijn de dakpannen vervangen.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 51, 518, 879.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht 1850/2, 1879/6, 1898/2.