• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

De vrijstaande dorpswoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak is omstreeks 1926 opgetrokken voor Petrus Joannes Guns-Brands. Deze schoenmaker was voordien ingeschreven aan de Kerkstraat te Berendrecht.

De bakstenen lijstgevel met knipvoegen is boven de gecementeerde plint voorzien van banden in oranje bijgekleurd metselwerk, eveneens toegepast in de borstweringen onder de vensteropeningen en in de rollagen van de steekboogvormige openingen, waar ze afgewisseld zijn met rode baksteen. Het respectievelijk groen en wit geschilderde oorspronkelijke deur- en vensterschrijnwerk met recent vervangen beglazing is goed bewaard. In de toegang met hardstenen opstap is tegen de houten paneeldeur met gebiljoende registers, nog het oorspronkelijke metalen beslag aanwezig. Ook de metalen deurbel is bewaard. Het schuifraam op de begane grond is versierd met gestileerde consoles en lijstwerk; op de verdieping zijn de openingen ingevuld met verzorgd geprofileerd schrijnwerk met dubbele vleugels en bovenlicht. Recent is de houten kroonlijst vervangen en is een nieuw dakvlakvenster ingebracht. In de blinde zijgevels zijn de ankers met dubbele gekrulde spieën bewaard.

Tegen de voorgevel is de oorspronkelijke verharding van rode keramische tegels nog aanwezig. De tuin is omhaagd door liguster en in de voortuin is recent beukhaag aangeplant. Volgens inlichtingen verkregen van de huidige bewoner was achteraan oorspronkelijk een ondertussen gesloopte varkensstal gesitueerd.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 1330.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1926/14.