Vrijstaand burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Deze vrijstaande burgerwoning met een opvallende baksteenpolychromie is volgens kadastrale gegevens in 1905 opgetrokken voor comptable Petrus Bullens uit Lillo, nadien te Berendrecht ingeschreven zonder beroep. Het tegen het woonhuis gelegen, terugspringende werkhuis is kadastraal pas in 1926 ingetekend.

De bakstenen lijstgevel van twee bouwlagen hoog onder een mansardedak, heeft een smalle toegangstravee en een breder uitgewerkte venstertravee. Boven de getrapte blauwe hardstenen toegang en plint met gietijzeren voetenschraper en ventilatieroosters, is de gevel verlevendigd met zwart omrande gele bakstenen banden. Deze lopen door over de zuidelijke zijgevel en het later aangebouwde werkhuis. Onder de vervangen kroonlijst en de vensteropeningen van de verdieping zijn in een variërende samenstelling panelen in gele, zwarte, en rode baksteen in keperverband gemetseld. De rollagen boven de steekboogvormige openingen in zwarte en gele baksteen, zijn bijkomend benadrukt met witstenen blokken. De vensteropeningen met blauwe hardstenen dorpels zijn voorzien van vervangen vensterschrijnwerk en rolluiken. De geverniste toegangsdeur met brievengleuf en deurgreep is mogelijk nog oorspronkelijk. De natuurleien van de mansardeverdieping zijn recent vervangen door kunstleien met een afwijkende vormgeving.

Het als garage ingerichte, dieper gelegen werkhuis met nok dwars op de straat, bestaat uit één bouwlaag waarboven zadeldak met bakstenen schouw. In de voorgevel is onder de oculus en de oorspronkelijke metalen latei met versierde rozetten, een moderne garagepoort ingebracht. In de zijgevel van het werkhuis zijn de deur- en vensteropeningen met hardstenen vensterdorpels nog aanwezig. Het oorspronkelijke metalen hekwerk is bij het optrekken van de nieuwbouw Dorpstraat 4-6 deels verwijderd, maar bleef vóór het woonhuis bewaard. De sokkels zijn versierd met acanthus en de spijlen bekroond met Franse lelies.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 1330.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1908/18, 1926/14.