• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Vrijstaande 19de-eeuwse dorpswoning met ruime voortuin, achteraan uitgevend op de Dorpsbeekstraat.

Het omstreeks 1854 voor timmerman Jacobus Royens opgetrokken huys met bijgebouwen is in 1894 ingrijpend gewijzigd, nadat het in 1893 toekwam aan de kinderen Bremdonckx. Daarbij is het volume aan de straat aangepast en zijn de achter- en bijgebouwen gesloopt. Tussen 1927 en 1941 is de achterbouw tegen de noordelijke perceelgrens gewijzigd en zijn achter het langshuis twee nieuwe bijgebouwen toegevoegd.

Het ruime perceel strekt zich achteraan uit tot aan de Dorpsbeekstraat, waar het toegankelijk is langs een recente poort tussen bakstenen pijlers. Zuidwaarts is het perceel begrensd door de hier niet overkluisde Dorpsbeek. Aan de Dorpstraat is de ruime voortuin afgesloten met een heropgebouwd bakstenen muurtje, waartussen het mogelijk nog uit 1894 daterende smeedijzeren hekwerk met decoratief uitgewerkte, deels gecanneleerde steun- en traliespijlen.

Het half vrijstaande dubbelhuis bestaat uit één bouwlaag met aan weerszijden van de centrale toegang twee venstertraveeën. De gevel is bepleisterd met onder de vensteropeningen geprofileerde borstweringen. Het mogelijk nog laat-19de-eeuwse schrijnwerk (venster- en deurschrijnwerk, luiken en kroonlijst) is bewaard. De verzorgde houten deurvleugels zijn voorzien van diamantkoppen, panelen op consoles met beglazing en metalen traliewerk, een gebiljoende middenstijl en een tandlijst. De openingen zijn gevat tussen lateien en vensterdorpels uit gefrijnde blauwe hardsteen. Het is bekroond door een aangepast zadeldak (nok evenwijdig aan de straat) met later toegevoegde gekoppelde dakkapellen. In de zijgevel zijn de 19de-eeuwse openingen met bovenaan twee oculi omlijst met donkere baksteen.

De aanbouw van één bouwlaag rechts tegen de gevel dateert van omstreeks 1941, en is voorzien van houten kroonlijst op klossen naar oud model.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 881, 1456.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1854/12, 1864/10, 1894/6, 1927/11, 1934/13, 1944/5.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke