erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
301888
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301888

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande bakstenen dorpswoning, met voortuin en aangelegen garage.

De oudere kern (1887) van deze half vrijstaande dorpswoning is omstreeks 1914 heropgebouwd voor landbouwer Ludovicus Antonius en Joanna Philomena Gabriëls, die omstreeks 1938 het aangelegen woonhuis (nummer 27) zal laten optrekken.

Het langshuis van vier traveeën en twee bouwlagen heeft een bakstenen gevel met knipvoegen onder zadeldak. Boven de gecementeerde en blauwgrijs geschilderde plint met gietijzeren ventilatieroosters zijn de borstweringen en rollagen van de getoogde vensteropeningen uitgevoerd in groen- en crèmekleurige geglazuurde baksteen. In recente tijden is het vensterschrijnwerk vervangen naar oorspronkelijk model en is de bedaking aangepast, getuige de verbouwingssporen boven de openingen van de verdieping en in de zijgevel. Het deurschrijnwerk met geprofileerde panelen, kroon- en tandlijst en verzorgd metalen traliewerk uit 1914 is behouden. Het volume van de aangrenzende garage met houten kroonlijst is in 1914 reeds ingetekend maar te oordelen aan het metselwerk en de vormgeving later verbouwd. In de twee rondboogvormige openingen zijn de poortvleugels bij de recente renovatie vervangen.

  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 1203.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1870/7, 1914/10.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301888 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.