Interbellum dorpswoning

Beschrijving

Deze opvallende dorpswoning is in 1938 opgetrokken voor Joanna Philomena Gabriëls (° 5.7.1862), die het pand zelf bewoonde. Vanaf 1948-1949 was architect Louis Michielsens hier gevestigd, die kort voordien de heropbouw van de nabijgelegen, in 1940 gebombardeerde Sint-Jan-Baptistkerk realiseerde. Zijn kantoor was evenwel aan de Antwerpse Plantin Moretuslei gehuisvest. Het is niet duidelijk of hij ook in verband gebracht kan worden met het ontwerp van deze woning.

Het opvallende half vrijstaande dubbelhuis in art-decostijl is samengesteld uit gevarieerde, elkaar afwisselende volumes. De gevel en het bakstenen muurtje aan de straat zijn opgebouwd uit een plint van bruine platte baksteen, waarboven wit geschilderd metselwerk van rode baksteen en gebakken leien als dekstenen. In de voortuin is de oorspronkelijke verharding van uitgewassen beton in een raster van op zijn kant gelegde baksteen bewaard. De centrale toegang heeft een bordes van gefrijnde blauwe hardsteen en rode keramische tegels, en is overdekt met een houten luifel op consoles. De geprofileerde omlijsting van de rondboogvormige deuropening is uitgevoerd in met cement gevoegde rode baksteen, en bekroond met een forse sluitsteen.

De linkse travee met inspringende grote raampartij is rechts van de toegang afgewisseld met een prominente, halfronde uitbouw met geprofileerde dakrand en conisch uitgevoerd dak. Daarnaast bevindt zich een smalle venstererker op driehoekige bakstenen basis met als plantenbak uitgewerkte sokkel. Het verspringende dak, eveneens met brede geprofileerde dakrand, heeft aan straatzijde een ruime dakkapel met waterlijst van gebakken tegels, een houten wit geschilderde bebording en driedelig houten schrijnwerk. Tegen de zijgevel is de prominente, zich verjongende schouw in bruine platte baksteen uitgewerkt als decoratief element.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 473, 701.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1938/9.