Arbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Beschrijving

Deze bescheiden arbeiderswoning is omstreeks 1908 door schrijnwerker Guillelmus De Bie als opbrengsteigendom opgetrokken in de tuin van zijn eigendom aan de Solftplaats 7, voor verkoop aan Cornelius Plompen Van Grimbergen, arbeider. In 1937 is het uitgebreid door stoker Corneel Plompen, ingeschreven aan de Solftplaats 6, die het wellicht een industriële bestemming gaf.

De eenvoudige bakstenen arbeiderswoning bestaat uit drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met nok evenwijdig aan de Monnikenhofstraat. Net als aan de Solftplaats 7 zijn in de bakstenen gevel met gecementeerde, gezwarte plint, decoratieve banden in oranje en rood bijgekleurde baksteen aangebracht. Eenzelfde afwerking is toegepast in de rollagen van de steekboogvormige openingen. Naast de deuropening is nog het zwart geschilderde huisnummer aanwezig. In de linkse venster- en deurtravee zijn het oorspronkelijke houten, wit geschilderde deurschrijnwerk en de luiken bewaard, met inbegrip van het beslag. In de rechtse travee is bij de uitbreiding in 1937 een oudere opening aangepast tot kleine vensteropening met dieventraliën. In de zijgevel langs het Biestraatje is de zolderverdieping verlicht door een vensteropening. Zowel in de voor- als zijgevel zijn muurankers aanwezig die de balkenlaag en houten dakconstructie verankeren. Zeer recent is het dak gerenoveerd, waarbij de dakrand gewijzigd is en de kroonlijst vervangen, maar waarbij de Boomse pannen behouden zijn.

De twee bouwlagen hoge functionele aanbouw uit 1937 heeft een tot vensteropening omgevormde poorttoegang onder metalen ligger, en op de verdieping een vensteropening met houten luik. De zijgevel is gecementeerd.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 1120, 1540.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1908/12, 1937/4.