erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
301894
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301894

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De dorpswoning met achterbouw, garage en ommuurde tuin is gesitueerd nabij de kruising met de Solftplaats, het driehoekige dorpsplein van Berendrecht. Het oorspronkelijke, omstreeks 1908 opgetrokken woonhuis en het vrijstaande achterhuis zijn vóór 1923 samengevoegd en uitgebreid, waarbij de straatgevel met één bouwlaag is verhoogd. In 1968 is naar plannen van de lokale architect Louis Michielsens achterin het perceel een functionele garage voor twee autostelplaatsen toegevoegd.

Het bakstenen woonhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak is van de straat afgescheiden door een bakstenen muurtje. Aan weerszijden hiervan is de oudere bakstenen afsluiting met verdiepte panelen tussen de pijlers, die ook de aangrenzende percelen van de straat scheidt, onderbroken met twee toegangen met decoratieve metalen hekken. Ter hoogte van de aangelegen tuin is in 1968 een poort naar de achterin gelegen garage toegevoegd.

De straatgevel is versierd met gecementeerde en wit geschilderde banden en heeft tussen de bouwlagen verdiepte panelen met geglazuurde tegels. Boven de gecementeerde plint met gietijzeren ventilatieroosters hebben de steekboogvormige vensteropeningen houten rolluikkasten met metalen lambrekijnen. De houten deur met bovenlicht in gehamerd glas is later aangepast (let op de deurgreep). De oorspronkelijke kopgevels met eenvoudige onversierde muurankers, oculus en steekboogvormige openingen zijn bekroond met geprofileerde schoorstenen.

  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 1009, 1146.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1908/11, 1923/17, 1924/25, 1968/17.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#51325.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301894 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.