• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

De eenvoudige dorpswoning met werkhuis aan de voormalige Lange Commershoek dateert van 1911 en is opgetrokken voor Jozef Hendrickx-Dingemans, aanvankelijk ingeschreven als beenhouwer en later als koopman.

Boven de hardstenen plint met gietijzeren ventilatieroosters is de bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen verlevendigd met banden en steekbogen in rode en gele baksteen. Omstreeks 1972 zijn een deur- en vensteropening omgevormd tot een met blauwe hardsteen omlijste winkelpui voor de beenhouwerij. Dan is ook de huidige toegangsdeur in aluminium ingebracht, met behoud van het nog gaaf bewaarde houten schrijnwerk in de overige gevelopeningen. Het aangelegen, voor de polderdorpen kenmerkende dwarshuis dat dienst deed als atelier of werkhuis, bestaat uit één bouwlaag met zadeldak waarvan de dakbekleding vervangen is. De plint is gecementeerd waarboven de korfboogvormige poortopening en de omlijsting van de halfronde oculus eveneens uitgewerkt zijn in gele en rode baksteen. De nok is verankerd met een hoefijzervormige spie.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Postkaarten, Berendrecht, C5.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 1157.