Hoeve Pitsemburg

Alternatieve naam Langgestrekte hoeve

• Adrescontrole Putte (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Putte (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

is beschermd als monument Hoeve Pitsemburg

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte, eertijds omwaterde "Pitsemburghoeve" (volgens Ferraris en Vandermaelen) of "Augustijnehoef" (volgens Popp), naar verluidt opklimmend tot 1736. Hoeve, eertijds met parallel bijgebouw, van acht + links drie vernieuwde traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met moestuin ten zuiden.

Verankerde, gecementeerde lijstgevel met rechthoekige, beluikte 19de-eeuwse vensters; behouden steigergaten in de achtergevel met sporen van beschilderde speklagen. Eenvoudig rondboogdeurtje met deels omlopende bandomlijsting. Vernieuwd linkerdeel met rechthoekige muuropeningen, onder meer opkamer aan noordzijde, houten lateien.

Auteurs: Steyaert, Dirk