Dorpskom Loppem

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Loppem

Beschrijving

De dorpskom van Loppem wordt gekenmerkt door de parochiekerk, de pastorie, de rotsenpartij met ijskelder en de spiegelvijver bij het goed ter Mote. Verder bestaat Loppem voornamelijk uit eenvoudige 19de-eeuwse dorpsbebouwing.

Beschrijving

De gaaf bewaarde dorpskom is gelegen in de voormalige straatbocht van de Stationsstraat en aan het kruispunt van vermelde straat met de Rijselsestraat. Laatstgenoemde gaat de terug op de oude Rysselschen heerwech. Het betrof eeuwenlang de belangrijkste verbindingsweg van Brugge met het zuiden. Deze weg liep over Torhout, Roeselare, Izegem en Kortrijk naar Rijsel.

De dorpskern met centraal gelegen georiënteerde kerk, oorspronkelijk met omringend kerkhof, thans vervangen door grasperk. Ten zuiden van de Sint-Martinuskerk bevindt zich de pastorie. De bebouwing langsheen het Dorp en de Rijselsestraat bestaat voornamelijk uit 19de-eeuwse breedhuizen van één à twee bouwlagen onder zadeldaken. Ten westen wordt de dorpskom afgesloten door een groene zone gevormd door de kasteelsite ter Mote. Ten zuidoosten van de dorpskern langsheen de Rijselsestraat bevindt zich de historische site, het hof van Steelant, vanaf de 13de eeuw bewoond door de heren van Loppem.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002092, Zedelgem (Loppem) : dorpsgezichten met monumenten (S.N., 1999).