erfgoedobject

Loopgraven in het Goorhof

landschappelijk element
ID
301943
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301943

Beschrijving

In het parkbos bij het voormalige kasteel Goorhof langs de Herentalsesteenweg ligt een loopgraaf over een afstand van in totaal 400m. Ze wordt onderbroken door één van de drainagebeken van het kasteelpark. Deze loopgraaf is vrij ondiep, maar toch duidelijk zichtbaar in de topografie onder bos.

Op het grondgebied van Grobbendonk bevinden zich verschillende (kleine), verspreide sites van loopgraven. Voor zover ons bekend liggen ze allemaal ten zuiden van het Albertkanaal, op relatief korte afstand van het kanaal. Daarom wordt vermoed dat de aanleg van de loopgraven te maken heeft met het bevrijdingsoffensief van de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 raakten Duitse en geallieerde troepen bij het Albertkanaal met elkaar slaags. Het kanaal vormde daarbij de grens tussen de noordelijk gelegerde Duitse militairen en de in het zuiden gestationeerde geallieerde troepen.

Al tijdens het interbellum was het Albertkanaal, geconstrueerd tijdens de depressiejaren van 1930, door het Belgisch leger tot een verdedigingslinie met bunkers uitgebouwd. Die maakte deel uit van de Dekkingstelling tussen de steden Antwerpen, Luik en Namen, gericht tegen een mogelijk offensief vanuit Duitsland. Het kanaal kon in militaire termen als een uitstekende hindernis tegen oprukkende landtroepen en tanks dienen. Hoewel bunkers het hoofdbestanddeel van de Dekkingstelling vormden, werden in de tussenliggende delen ook wel eens loopgravensystemen aangelegd. De loopgravenrestanten van Grobbendonk zouden dus ook uit de periode van het interbellum kunnen dateren. Over de precieze datering, interbellum of 1944, is weinig bekend.

De andere loopgraven zijn te vinden langs de Herentalsesteenweg, de Sperwerlaan en de Capuynestraat.

 • Mondelinge informatie verkregen van Willy Vercammen en Ferdi Jacobs (10 december 2015).
 • JANSSEN E. 2004: Dekkingstelling Albertkanaal: de bunkers tussen Kanne en Briegden, in Vesting, 2004/4, 2-10.

Auteurs: Verboven, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Loopgraven langs de Capuynestraat

 • Is gerelateerd aan
  Loopgraven langs de Herentalsesteenweg

 • Is gerelateerd aan
  Loopgraven langs de Sperwerlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Loopgraven in het Goorhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301943 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.