Abdij ten Putte en ruime omgeving

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Gemeente Gistel
Deelgemeente Zevekote
Straat Naaikapelleweg, Claventweg, Nieuwpoortse Steenweg, Leffingestraat, Abdijstraat, Kloosterbrugstraat
Locatie Abdijstraat, Claventweg, Kloosterbrugstraat, Leffingestraat, Naaikapelleweg, Nieuwpoortse Steenweg (Gistel)
Status (deels) bewaard

Juridische gevolgen

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Abdij Ten Putte en ruime omgeving: uitbreiding omgeving
gelegen te Leffingestraat (Gistel)

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Abdij Ten Putte met omgeving
gelegen te Abdijstraat, Claventweg, Kloosterbrugstraat, Leffingestraat, Naaikapelleweg, Nieuwpoortse Steenweg (Gistel)

Beschrijving

De ruime omgeving van abdij Ten Putte in Zevekote (Gistel) wordt gekenmerkt door een open landschap met voornamelijk akkerland. Het gebied wordt doorsneden door enkele smalle wegen, waarvan de met bomen afgelijnde Abdijstraat de belangrijkste is, en enkele waterlopen zoals het Grootgeleed, het Mariageleed en het Lindehofstedegeleed. Het gebied wordt in het noorden afgebakend door de autosnelweg E40, in het oosten door de Naaikapelleweg en de gekasseide Claventweg, in het zuiden door de Nieuwpoortse Steenweg en in het westen door de Leffingestraat en een aftakking van het Grootgeleed. De bebouwing is erg verspreid en bestaat uit de abdij Ten Putte en enkele geïsoleerde hoeven. De Britanniahoeve, de Rossekothoeve en de hoeve aan de Claventweg zijn de belangrijkste voorbeelden. Op de hoek van de Claventweg en de Nieuwpoortse Steenweg bevindt zich een wegkapel.

Auteurs: Declercq, Daan