Vismarkt en omgeving

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vismarkt en omgeving

Beschrijving

De Vismarkt van Ieper is een smal gekasseid plein dat zich uitstrekt tussen de Boterstraat en Seminariestraat/Kiekenmarkt. Het plein werd aangelegd na de overwelving van de westelijke arm van de Ieperlee alhier in 1714, en via de toen gebouwde Vispoort verbonden met de Boterstraat. In 1898 werden drie huizen aan noordzijde van Kiekenmarkt onteigend met het oog op de verruiming van de Vismarkt. De architectuur op en rond de vismarkt werd heropgebouwd na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. De westelijke marktzijde wordt bepaald door een geel-rode bakstenen omheiningsmuur met rondboogpoort van het aanpalende karmelietenklooster. De oostelijke marktzijde bevinden zich breedhuizen in wederopbouwstijl, afgewisseld met tussenliggende tuinmuren. In het noorden geeft de Vispoort toegang tot het plein. Deze poort is ingewerkt in de zuidelijke gevelrij van de Boterstraat, die vooral gekenmerkt wordt door wederopbouwarchitectuur door architecten zoals Jules Coomans, Walter Vercoutere, H. Landtsheere, C. Pétein en P. Vanderheyden. Centraal op de vismarkt staan de arduinen verkoopstanden en het Minkhuis, ontworpen door architect Jules Coomans (Ieper) van 1923.

Auteurs: Declercq, Daan