erfgoedobject

Waterburcht Ter Borght

bouwkundig element
ID: 3020   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3020

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waterburcht Ter Borght
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Overblijfsel van de voormalige waterburcht "Ter Borght", residentie van de heren van Itegem, en gelegen in de voortuin van het rustoord Sint-Elisabeth. Circa 1756 grondig verbouwd als huys van plaisantie. Sedert 1895 ingericht als rustoord voor bejaarden. In 1938 werden de 18de-eeuwse poort- en voorgevel beschermd als monument, doch in 1968, bij de planning van de bouw van het huidige rustoord, "gedeclasseerd" met het oog op de heroprichting in Bokrijk; door omstandigheden ging de heroprichting niet door en in 1995 werden de materialen verkocht aan een antiekhandelaar.

Bakstenen hoektoren (zie gravure van J. le Roy, anno 1730) onder leien kegelspits met vergulde bekroning, opklimmend tot de 16de eeuw; de afgeplatte zijde wordt bekroond door een driehoekig fronton; verwerking van zandsteen voor muurbanden, één overblijvend schietgat, steigergaten, hoekstenen en omlijstingen der blinde muuropeningen.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Algemeen dossier Itegem.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Waterburcht Ter Borght [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3020 (Geraadpleegd op 30-10-2020)