erfgoedobject

Polderhuis

bouwkundig element
ID
302002
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302002

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polderhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Polderhuis van drie traveeën met smal voortuintje en ijzeren hek en met aangelegen atelier of schuur, omstreeks 1884 opgetrokken voor landbouwer Joannes Josephus Peynen-Gabriels.

De bakstenen voorgevel van de dorpswoning heeft een hardstenen plint met gietijzeren ventilatieroosters, deze van de zijgevels en het bijgebouw zijn gepleisterd en muntgroen geschilderd. De centrale toegang heeft nog zijn oorspronkelijke, laat-19de-eeuwse hardstenen omlijsting, op typerende slanke sokkels en met een geprofileerde kroonlijst. Boven de vensteropeningen met hardstenen dorpels, lateien en gestrekte boog zijn de panelen met gepleisterde omlijsting ingevuld met geglazuurde tegels in vierdelig rapport en met florale motieven. Ook de met tandlijst versierde, verzorgde houten kroonlijst op klossen is bewaard. De dakpannen zijn vervangen en er zijn nieuwe dakvlakramen ingebracht. Het houten vensterschrijnwerk is niet meer oorspronkelijk maar de oudere luiken met luikduimen zijn bewaard. De in 1991 nog aanwezige poortvleugels met 19de-eeuwse hengsels in het bijhuis, zijn ondertussen vervangen.

  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 541.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1884/11.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Dorpstraat (Berendrecht)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Polderhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302002 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.