erfgoedobject

Polderhuis

bouwkundig element
ID: 302002   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302002

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polderhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Polderhuis van drie traveeën met smal voortuintje en ijzeren hek en met aangelegen atelier of schuur, omstreeks 1884 opgetrokken voor landbouwer Joannes Josephus Peynen-Gabriels.

De bakstenen voorgevel van de dorpswoning heeft een hardstenen plint met gietijzeren ventilatieroosters, deze van de zijgevels en het bijgebouw zijn gepleisterd en muntgroen geschilderd. De centrale toegang heeft nog zijn oorspronkelijke, laat-19de-eeuwse hardstenen omlijsting, op typerende slanke sokkels en met een geprofileerde kroonlijst. Boven de vensteropeningen met hardstenen dorpels, lateien en gestrekte boog zijn de panelen met gepleisterde omlijsting ingevuld met geglazuurde tegels in vierdelig rapport en met florale motieven. Ook de met tandlijst versierde, verzorgde houten kroonlijst op klossen is bewaard. De dakpannen zijn vervangen en er zijn nieuwe dakvlakramen ingebracht. Het houten vensterschrijnwerk is niet meer oorspronkelijk maar de oudere luiken met luikduimen zijn bewaard. De in 1991 nog aanwezige poortvleugels met 19de-eeuwse hengsels in het bijhuis, zijn ondertussen vervangen.

 • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 541.
 • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1884/11.

Bron     : -
Auteurs :  Van den Borne, Steven, Van Severen, Elke
Datum  : 2015


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Dorpswoning

 • Is deel van
  Dorpstraat (Berendrecht)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Polderhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302002 (Geraadpleegd op 28-11-2020)