Polderhuis ()

Polderhuis van drie traveeën met smal voortuintje en ijzeren hek en met aangelegen atelier of schuur, omstreeks 1884 opgetrokken voor landbouwer Joannes Josephus Peynen-Gabriels.

De bakstenen voorgevel van de dorpswoning heeft een hardstenen plint met gietijzeren ventilatieroosters, deze van de zijgevels en het bijgebouw zijn gepleisterd en muntgroen geschilderd. De centrale toegang heeft nog zijn oorspronkelijke, laat-19de-eeuwse hardstenen omlijsting, op typerende slanke sokkels en met een geprofileerde kroonlijst. Boven de vensteropeningen met hardstenen dorpels, lateien en gestrekte boog zijn de panelen met gepleisterde omlijsting ingevuld met geglazuurde tegels in vierdelig rapport en met florale motieven. Ook de met tandlijst versierde, verzorgde houten kroonlijst op klossen is bewaard. De dakpannen zijn vervangen en er zijn nieuwe dakvlakramen ingebracht. Het houten vensterschrijnwerk is niet meer oorspronkelijk maar de oudere luiken met luikduimen zijn bewaard. De in 1991 nog aanwezige poortvleugels met 19de-eeuwse hengsels in het bijhuis, zijn ondertussen vervangen.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 541.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1884/11.

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke

Dorpswoningen ()

Nummers 9, 10, 20, 63. Dorpswoningen van het dubbelhuistype, drie tot vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat), uit het laatste kwart van de 19de eeuw; nummers 10 en 63 van rond 1884 met voortuintje en ijzeren hek; nummer 20 van rond 1883.

Bakstenen lijstgevels (nummer 20 witgeschilderd) met rechthoekige muuropeningen, bekroond door paneeltjes, witgeschilderd of met geometrische motieven; nummer 20 met bewaard houtwerk. Houten kroonlijst op klossen of modillons en tandlijst; nummer 9 met meanderfries. Muurvlechtingen in de zijgevels van nummers 10 en 63.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Berendrecht 1883/5, 1884/5 en 11.

Auteurs:  Kennes, Hilde