Vrijstaand burgerhuis in tuin

Beschrijving

Deze vrijstaande burgerwoning in ruime tuin dateert van omstreeks 1905, en is samen met het nummer 44 opgetrokken voor de schoonbroers Florentius De Haen en Joseph-Antoon Adriaenssens. Het nummer 42 werd betrokken door de uit Borgerhout afkomstige Florentinus Maria Ludovicus De Haen-Adriaenssens. Na de Eerste Wereldoorlog is het woonhuis op nummer 42 ingericht als kazerne voor de Rijkswacht.

De woning heeft een nagenoeg vierkante plattegrond en bestaat uit drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. De bakstenen voorgevel is versierd met decoratieve gepleisterde banden en heeft in de getoogde openingen met blauw hardstenen dorpels witstenen sluitstenen met diamantkop. Boven de blauwe hardstenen plint zijn de vensterdorpels uitgewerkt als doorlopende waterlijst. De centrale travee is op de verdieping benadrukt met een balkon op versierde consoles, voorzien van verzorgde gietijzeren balustrade. In de aangrenzende traveeën is de waterlijst uitgewerkt als brede, bepleisterde decoratieve band waarboven de borstweringen van de vensteropeningen versierd zijn met tegelfriezen. Deze laatst zijn ingevuld met tegels in vierdelig rapport, met ruitvormige patronen in een met florale motieven gedecoreerde lijst. Ook tussen de consoles van de met tandlijst versierde houten kroonlijst op klossen, zijn tegelfriezen met een afwijkend patroon aanwezig. In 2015 is het schrijnwerk vervangen, waarbij het deurschrijnwerk met verzorgde metalen traliën in de met hardstenen treden bereikbare toegang verwijderd is. Recent zijn ook de dakpannen vervangen en is een nieuw dakvlakvenster ingebracht.

Aan de straat is het oorspronkelijke metalen hekwerk met door Franse lelie bekroonde spijlen bewaard.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 978.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1905/16, 1975/15, 1981/14.
  • VERMEIREN H. 2003: De Rijkswacht van Berendrecht, 1ste deel: Oprichting en de periode met de twee wereldoorlogen, Polderheem 38.2, 11-26.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke