Burgerhuis ()

Deze oorspronkelijk vrijstaande burgerwoning van omstreeks 1905 is samen met het nummer 42 opgetrokken voor de schoonbroers Florentius De Haen en Joseph-Antoon Adriaenssens. Het nummer 44 werd betrokken door landbouwer Joseph-Antoon Adriaenssens-Van Aerde.

De woning bestaat uit drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak, en heeft rode bakstenen lijstgevels met decoratieve banden in witsteen, waarmee ook de getoogde openingen versierd zijn. In de plint van cementpleister zijn de gietijzeren ventilatieroosters bewaard. De breder uitgewerkte toegang is zoals in het nummer 42 gesitueerd in de linkse travee en is toegankelijk langsheen drie blauwe hardstenen treden. Hoewel het vensterschrijnwerk vervangen is, zijn de oorspronkelijke houten paneeldeuren met versierde middenstijl, trigliefen, tandlijst en verzorgde metalen traliën bewaard. Op de verdieping zijn de metalen vensterbalustrades nog aanwezig. De dakpannen zijn vervangen en er is een nieuw dakvlakvenster ingebracht. Het schilddak heeft nog zijn oorspronkelijke metalen topstuk.

Aan de straat is ook het metalen hekwerk met door Franse lelie bekroonde spijlen bewaard.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 672.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1905/16, 1919/4.

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke

Dorpswoningen ()

Nummers 15-17, 42-44. Alleenstaande dorpswoningen, meestal met omheinde voortuintjes; nummer 15 volgens kadaster opklimmend tot rond 1886, 17 van rond 1914, 42 en 44 van rond 1905.

Bakstenen lijstgevels van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadel- (15, 17; nok parallel met straat) of schilddak (42, 44; nok haaks op de straat).

Horizontaal geritmeerd door het gebruik van gecementeerde of beschilderde muurbanden, kordons en houten kroonlijsten op klossen of modillons. Steekbogige muuropeningen.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Berendrecht 1886/18, 1905/16, 1914/11.

Auteurs:  Kennes, Hilde