Dorpswoning ()

De dorpswoning gelegen aan De Bockx Pane is in 1885 opgetrokken voor landbouwer Petrus Joseph Verbist-De Bie, die nadien ingeschreven is zonder beroep.

Het dubbelhuis van één bouwlaag waarboven zadeldak (nok evenwijdig aan de straat) bestaat uit vijf traveeën. De bakstenen gevel heeft een blauwe hardstenen plint en opstap ter hoogte van de centrale toegang. De openingen onder gestrekte boog zijn gevat tussen blauwe hardstenen dorpels en lateien, waarin deels nog de duimen bewaard zijn waarop de verwijderde houten luiken draaiden. Tussen deze openingen en de met tandlijst versierde houten kroonlijst op klossen, zijn in elke travee verdiepte en bepleisterde geprofileerde panelen aanwezig. Ter hoogte van het met mechanische pannen beklede dak zijn nog twee kleine metalen dakvlakvensters bewaard. De met cementpleister beklede schouwen zijn later heropgemetseld. In de zijgevels zijn de rondboogopeningen uit 1885, en de schieters die het dak verankeren op te merken. In de gevels is het schrijnwerk uit de tussen- of naoorlogse periode met houten rolluikkasten en bovenlicht in glas in lood na 1991 volledig vervangen, zoals ook het verzorgde metalen hekwerk met pijlvormig bekroonde spijlen aan de straat. De voortuin is omzoomd door een ligusterhaag. De onderhoudsrand tegen de voorgevel is bekleed met vervangen betontegels.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 559.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1884/5.

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke

Dorpswoning ()

Nummers 9, 10, 20, 63. Dorpswoningen van het dubbelhuistype, drie tot vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat), uit het laatste kwart van de 19de eeuw; nummers 10 en 63 van rond 1884 met voortuintje en ijzeren hek; nummer 20 van rond 1883.

Bakstenen lijstgevels (nummer 20 witgeschilderd) met rechthoekige muuropeningen, bekroond door paneeltjes, witgeschilderd of met geometrische motieven; nummer 20 met bewaard houtwerk. Houten kroonlijst op klossen of modillons en tandlijst; nummer 9 met meanderfries. Muurvlechtingen in de zijgevels van nummers 10 en 63.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Berendrecht 1883/5, 1884/5 en 11.

Auteurs:  Kennes, Hilde