erfgoedobject

Fontein

bouwkundig element
ID: 302012   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302012

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Fontein
    Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1962

Beschrijving

Fontein van de hand van gebroeders Parmentier (Gent), zogenaamd Leeuwenfontein, opgericht in 1830 en in 1831 beschouwd als symbool van de Belgische onafhankelijkheid. De fontein verving een oudere fontein van 1706, die omstreeks 1796 was vernietigd. Oorspronkelijk stond de fontein opgesteld op een pleintje op de kruising van het Jezuitenplein met de Koningsstraat en het Lappersfort. Circa 1970 verwijderd en in afwachting van heropbouw gestockeerd in het stadhuis. Later gerestaureerd en in 2001 ingehuldigd op haar huidige locatie, gelegen op een halfcirkelvormig, omhaagd deel van het grasplein van het Gentiel Antheunisplein, omringd door opgaande bomen.

De in blauwe hardsteen van Ecaussines opgebouwde fontein, rust op een lage, rechthoekige onderbouw, afgewerkt met hardstenen tegels, boorden en bolvormige schamppalen op de hoeken. Hardstenen basis met voorheen drie dolfijnkoppen, thans leeuwenkoppen, en smeedijzeren spuit aan de voorzijde, waarbij het water opgevangen wordt in een rechthoekige, hardstenen kuip. De fontein wordt bekroond door een hardstenen leeuw met in zijn klauwen een blazoen, oorspronkelijk versierd met de letter W (Wilhem) en later vervangen door het jaartal 1831.

  • BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Bron     : -
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke, Verhelst, Julie
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Fontein [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302012 (Geraadpleegd op 20-01-2020)