Fontein

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Leeuwenfontein
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Gentiel Antheunisplein
Locatie Gentiel Antheunisplein zonder nummer, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Fontein

Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1962.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Fontein van de hand van gebroeders Parmentier (Gent), zogenaamd Leeuwenfontein, opgericht in 1830 en in 1831 beschouwd als symbool van de Belgische onafhankelijkheid. De fontein verving een oudere fontein van 1706, die omstreeks 1796 was vernietigd. Oorspronkelijk stond de fontein opgesteld op een pleintje op de kruising van het Jezuitenplein met de Koningsstraat en het Lappersfort. Circa 1970 verwijderd en in afwachting van heropbouw gestockeerd in het stadhuis. Later gerestaureerd en in 2001 ingehuldigd op haar huidige locatie, gelegen op een halfcirkelvormig, omhaagd deel van het grasplein van het Gentiel Antheunisplein, omringd door opgaande bomen.

De in blauwe hardsteen van Ecaussines opgebouwde fontein, rust op een lage, rechthoekige onderbouw, afgewerkt met hardstenen tegels, boorden en bolvormige schamppalen op de hoeken. Hardstenen basis met voorheen drie dolfijnkoppen, thans leeuwenkoppen, en smeedijzeren spuit aan de voorzijde, waarbij het water opgevangen wordt in een rechthoekige, hardstenen kuip. De fontein wordt bekroond door een hardstenen leeuw met in zijn klauwen een blazoen, oorspronkelijk versierd met de letter W (Wilhem) en later vervangen door het jaartal 1831.

  • BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja; Verbeeck, Mieke & Verhelst, Julie

Datum tekst: 2016

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gentiel Antheunisplein

Gentiel Antheunisplein (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.