Fontein ()

Fontein van de hand van gebroeders Parmentier (Gent), zogenaamd Leeuwenfontein, opgericht in 1830 en in 1831 beschouwd als symbool van de Belgische onafhankelijkheid. De fontein verving een oudere fontein van 1706, die omstreeks 1796 was vernietigd. Oorspronkelijk stond de fontein opgesteld op een pleintje op de kruising van het Jezuitenplein met de Koningsstraat en het Lappersfort. Circa 1970 verwijderd en in afwachting van heropbouw gestockeerd in het stadhuis. Later gerestaureerd en in 2001 ingehuldigd op haar huidige locatie, gelegen op een halfcirkelvormig, omhaagd deel van het grasplein van het Gentiel Antheunisplein, omringd door opgaande bomen.

De in blauwe hardsteen van Ecaussines opgebouwde fontein, rust op een lage, rechthoekige onderbouw, afgewerkt met hardstenen tegels, boorden en bolvormige schamppalen op de hoeken. Hardstenen basis met voorheen drie dolfijnkoppen, nu leeuwenkoppen, en smeedijzeren spuit aan de voorzijde, waarbij het water opgevangen wordt in een rechthoekige, hardstenen kuip. De fontein wordt bekroond door een hardstenen leeuw met in zijn klauwen een blazoen, oorspronkelijk versierd met de letter W (Wilhem) en later vervangen door het jaartal 1831.

  • BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Verhelst, Julie; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fontein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/184743 (geraadpleegd op ).


Fontein ()

Centraal op het pleintje, op het kruispunt met Koningsstraat en Lappersfort, stond tot 1969 een fontein, opgericht in 1830 in hardsteen van Ecaussines, ter vervanging van een fontein van 1706, vernietigd in 1796. De fontein, van de hand van gebroeders Parmentier (Gent) bestond uit een hardstenen blok voorzien van drie arduinen dolfijnkoppen en smeedijzeren spuit, bekroond door een arduinen leeuw met in zijn klauwen een blazoen, oorspronkelijk versierd met de letter W (Wilhem), later vervangen door het jaartal 1831. In afwachting van de heropbouw op een andere plaats, wordt het beeld bewaard in het stadhuis.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Oud Archief, nummer 795/7.
  • RAEPSAET P. 1907: Monographie des Eaux Alimentaires et des Fontaines d'Audenaerde, Annales du Cercle Archéologique et Historique d'Audenaerde de sa Châtellenie et de l'ancien Pays d'entre Maercke et Ronne 3, 109-110; 4, 226-229.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fontein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/184738 (geraadpleegd op ).