Polderhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polderhuizen

Beschrijving

Beide vrijstaande polderhuisjes zijn omstreeks 1935 opgetrokken voor de schoonbroers Petrus Joannes Adrianus Dingemans-Van Bouwelen (°17.12.1906), en werkman Adrianus Vanden Bergh–Dingemans (°22.10.1908).

De bescheiden woonhuizen van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), zijn schuin ingeplant tegenover de sterk gebogen rooilijn van de Monnikenhofstraat. De eenvoudige bakstenen voorgevels hadden zeker tot 1991 aan linkerzijde een toegangstravee, die aan rechterzijde geflankeerd was door een venstertravee. Boven de getoogde openingen en onder de gewijzigde kroonlijsten bevinden zich friezen met identieke keramische tegels, voorzien van florale motieven in een witte (173) of roze (175) kleur en met een groen decor. In de van een granito plint voorziene voorgevel van het nummer 173 is omstreeks 2001 de deurtravee aangepast tot vensteropening, waarbij het schrijnwerk vervangen is en nieuwe, blauwe hardstenen dorpels ingebracht zijn. Ook in de voorgevel van het nummer 175 is het schrijnwerk vervangen, evenwel door houten exemplaren en zonder wijziging van de oorspronkelijke openingen.

In de elkaar flankerende zijgevels zijn ter hoogte van de zolderverdieping één of meerdere openingen met gestrekte boog aanwezig; het nummer 173 heeft ter hoogte van de begane grond een bijkomende toegang. Achter de woonhuizen bevinden zich achterhuisjes met zadeldak dwars (nummer 173) of evenwijdig (nummer 175) aan de straat, die met de woonhuizen verbonden zijn door een bakstenen volume van één bouwlaag. De westelijke zijgevels van het nummer 173 zijn volledig bepleisterd, ter hoogte van het woonhuis met een oudere similibezetting, en geschilderd. In de ter hoogte van het nummer 173 meer recent beklinkerde voortuinen zijn aan de straat de lage bakstenen muurtjes met betonnen dekstenen bewaard; tussen beide polderhuizen is de oorspronkelijke betonnen afsluiting nog aanwezig.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 1767, 1777.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1935/22.