Hoekcomplex met café en winkels in eclectische stijl

Beschrijving

Complex in eclectische stijl bestaande uit een café- en twee winkelpanden op de hoek van Stanleystraat en Zénobe Grammestraat, naar een ontwerp van Victor Van Horenbeeck uit 1905. Opdrachtgever was Michel Somers, die eerder dat jaar door de architect al een meergezinswoning had laten optrekken aan de overzijde van de Zénobe Grammestraat. Van de in Berchem gevestigde Van Horenbeeck zijn tot op heden slechts een beperkt aantal woon- en handelspanden uit de vroege 20ste eeuw gekend, waaronder de pianohandel Eug. Lemoine & Fils aan de Mechelsesteenweg, en de woningen Lurson en Vertongen-Biebuyck in de Cobdenstraat.

Het wigvormige complex, bestaande uit een afgeschuind hoekpand met een gevelbreedte van vijf traveeën, en twee rug aan rug gebouwde winkelpanden met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvat drie bouwlagen, oorspronkelijk onder zadeldaken. De lijstgevels onderscheiden zich door een kleurrijk parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door contrasterende rode, blauwe, zwarte en ingelegde baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen, tandfriezen, onderdorpels en de baksteenmozaïeken van boogvelden en borstweringen. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de plint en lekdrempels, witte natuursteen voor hoekkettingen, diamantkoppen, speklagen en waterlijsten. De opstanden zijn opgebouwd uit registers van getoogde of rechthoekige vensters, boven breed geopende café- of handelspuien met middenportaal. Het gevelvlak van het hoekpand, met een balkon op consoles boven het (verbouwde) rondboogportaal, wordt geritmeerd door risalieten en hoekkettingen, dat van de winkelpanden door rechthoekige lisenen met een middenpilaster en overhoekse tandfriezen. Houten kroonlijsten op klossen of modillons als gevelbeëindiging. Het schrijnwerk is vernieuwd; later toegevoegde pseudo-mansarde in het hoekpand.

De plattegrond van het hoekpand omvat volgens de bouwplannen een café met keuken op de begane grond, en twee tweekamerwoningen met keuken en wc op de verdiepingen. De twee flankerende panden bestaan uit een winkel met keuken op de begane grond en een bovenwoning met twee kamers per verdieping.