Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Steenackers, naar een ontwerp door de aannemer Louis Peeters-Gowie uit 1883. De woning is representatief voor de vroege realisaties van Peeters-Gowie, die in Antwerpen actief was van midden jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. De conventionele neoclassicistische architectuur is verwant met het woningensemble dat hij in 1884-1885 grotendeels voor eigen rekening tot stand bracht aan de Brialmontlei. Tijdens de eerste helft van de jaren 1890 bouwde Peeters-Gowie meerdere burgerhuizen en woningensembles in de wijk Zurenborg.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geboste begane grond, rust op een hoge, bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade en een gebogen balkon, beide op consoles. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting. Van het houten schrijnwerk is enkel de inkomdeur bewaard; smeedijzeren traliewerk en gietijzeren voetschraper.

De woning beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. In het bouwdossier ontbreken de plattegronden.