Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1906, opgetrokken als geheel van twee gekoppelde woningen met het aanpalend winkelhuis op nummer 14 (verbouwd). Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Opdrachtgever was Frans Haepers-Breugelmans, die in 1904 en 1905 hogerop in de Cobdenstraat door de architect Louis Hamaide al een winkelhuis en een burgerhuis (nummer 6, verbouwd) had laten optrekken.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, kordonvormende lekdrempels en het klassieke hoofdgestel, en axiaal van opzet, legt de compositie de klemtoon op de eerste verdieping. Deze wordt gemarkeerd door een balustrade in de borstwering en een centraal balkon met consoles en gebuikt gietijzeren hek. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting. Houten kroonlijst op modillons en tandlijst; van het oorspronkelijke schrijnwerk is verder enkel de inkomdeur bewaard.

De woning beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. In het bouwdossier ontbreken de plattegronden.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1906#487 (nummers 14-16), 1905#978 (nummer 6).