Woning met kantoren en bakkerij Bruinhart

Beschrijving

Postmodernistische eengezinswoning met kantoren en industriële bakkerij, gebouwd in opdracht van de nv Bruinhart, naar een ontwerp door de architect Lut Prims. Van het nieuwbouwproject kwam een eerste ontwerpversie tot stand in 1980, op basis van een gelijkaardig programma, maar met een sterk afwijkende vormgeving en plattegrond, opgebouwd rond een centraal ingeplante traphal. Het uitgevoerde ontwerp met zijdelings ingeplante circulatiezones dateert van 1983, en werd bekroond met de Charles Wilfordprijs 1988. Op het aanpalende perceel bevond zich sinds 1968 de voorloper van het bedrijf, de bakkerij Vanderstukken door de architect Walter Steenhoudt. In 1993-1995 liet de nv Bruinhart een nieuwe industriële bakkerij optrekken op een industrieterein langs de E17 te Beveren, naar een ontwerp door de architecten Ronny De Meyer en Lut Prims.

Het complex bestaat uit een hoofdvolume op een rechthoekige plattegrond, vier bouwlagen hoog onder een zadeldak. Achteraan op het perceel sluiten hierbij een functionalistische bergplaats en een bedrijfshal van één bouwlaag aan. Het programma van het hoofdvolume omvat op de begane grond parkeerplaats en op eerste verdieping de kantoren van de nv Bruinhart, in de kern opgedeeld door een sanitair blok. De woning strekt zich over de hogere verdiepingen uit, waarbij de volledige tweede verdieping wordt ingenomen door de leefruimte met open plan, ingedeeld in een zithoek, een eethoek en de keuken, waarbij een patioterras aansluit. Een beglaasd dakvlak verlicht de slaapruimte met centraal kastenblok en de badkamer die de dakverdieping innemen. Bepalend voor het concept is het groeperen van de verticale circulatie in twee lichtbeuken die het hoofdvolume zijdelings flankeren, links ingevuld als inkom- en traphal rechts opgevat als onderbroken vide met de liftkoker. Deze versterken de lichtinval op de verschillende verdiepingen, en bufferen het gebouw van de aanpalende panden.

De vormgeving van het gebouw wordt bepaald door de lichtbeuken, hoog oprijzende balkvolumes met een rasterstructuur uitgevoerd in beton en glas, die het hoofdvolume zijdelings schragen. Licht uitstekend, is de bovenbouw opgevat als een autonoom gevelscherm, met een strakke mathematische ordening van vierkanten in glad bekist wit sierbeton en witgelakt metalen schrijnwerk. Dit laatste zweeft boven de opengewerkte pui, oorspronkelijk afgesloten met een metalen poort, en wordt bekroond met een hoog oprijzend dakvlak deels uit glas, deels afgedekt met leien. De achtergevel is ontworpen als een postmodernistische beeldcollage, met als centraal element een identiek wit betonnen gevelscherm, geaccentueerd door de oorspronkelijk bloedrode lifttoren met vergulde spits.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#61073 (1980) en 18#62957 (1983).