Paardenstal

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Steenbokstraat
Locatie Steenbokstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Paardenstal

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Paardenstal in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd rond 1886 bij het achterliggende neoclassicistisch burgerhuis in de Grotebeerstraat 29. Architect Albert Arnou tekende het ontwerp in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Deze bouwmaatschappij was de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg. Door de talrijke projecten in eigen beheer, in samenwerking met een schare vaste architecten, zette de maatschappij de wijk architecturaal op de wijk. In de eigen projecten koos de maatschappij steevast voor een combinatie van neoclassicistische basisarchitectuur, met woningen in neo-Vlaamserenaissance-stijl die voor accenten in de straatbeelden zorgen. Arnou was één van de populairste architecten in Zurenborg.

De paardenstal is een klein gebouw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. De rode bakstenen lijstgevel is gekenmerkt door een centrale laaddeur onder een topgeveltje. Blauwe hardstenen plint, houten kroonlijst, rood parement met natuurstenen speklagen. De segmentbogige deur en venster beneden kregen net als het rondbogig laaddeurtje nieuw schrijnwerk bij de verbouwing van het pand tot woonhuis.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 1680.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

maakt deel uit van Steenbokstraat

Steenbokstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.