Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met natuurstenen lijstgevel, ontworpen in 1921 door bouwmeester François Van Rompaey voor Aloïs Therry, wonende in de Lammekenstraat 17, Borgerhout. Van Rompaey is één van de actiefste architecten in Zurenborg tijdens het interbellum. Het Antwerpse deel van de wijk dat tegen de spoorwegbedding aanleunt, werd toen ontwikkeld. Van Rompaey tekende er appartementsgebouwen en burgerhuizen in historiserende stijlen.

Dit burgerhuis werd gebouwd met een badinrichting gelegen in een achterbouw onder plat dak dat ook de ruimte achter de links aansluitende woning innam. De badinrichting bestond uit 21 cabines en een washuis. Oorspronkelijk had de woning maar één deur, de linkse, die zowel leidde naar het badhuis als naar de privéwoning. Later werd een twee deur toegevoegd met aparte toegang tot de woning.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien mansardedak met centraal dakvenster en twee oeils-de-boeuf. De gevelafwerking is bijna identiek aan de woning die Van Rompaey op nummer 34 realiseerde. Natuurstenen lijstgevel met rechthoekige en getoogde muuropeningen. Gewijzigde begane grond. Bovengevel met centraal licht uitspringende driezijdige erker onder gebogen kroonlijst met centraal sluitstuk. Bovenvensters in vlakke omlijsting met oren en versierde borstwering. Houten kroonlijst op klossen met daaronder een fries die de bovengevel bovenaan omkadert. Schrijnwerk vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1921 # 11524.