Dorpswoning ()

Het polderhuis van een bouwlaag en drie traveeën is opgetrokken omstreeks 1903 voor Jan-Louis Mattheussens, brouwersgast, die het in 1905 reeds verkoopt aan Petrus-Frans Matheussens, zonder beroep.

Het dubbelhuis met gecementeerde plint heeft een centrale toegang geflankeerd door twee vensteropeningen. De knipvoegen in het bakstenen metselwerk geven aan dat de gevel oorspronkelijk niet geschilderd of bepleisterd was. In de vensteropeningen met dorpels van gefrijnde blauwe hardsteen zijn het oorspronkelijke houten vensterschrijnwerk en de luiken met beslag bewaard. Deze werden reeds voor 1991 gevernist. De tegels in de verdiepte panelen boven de venster- en deuropeningen en de houten kroonlijst zijn verwijderd. Meer recent zijn ook de dakpannen vernieuwd.

De zijgevels van het oorspronkelijk vrijstaande woonhuis huis hebben zolderopeningen met vervangen schrijnwerk. Tegen de westelijke zijgevel is een cementpleister aangebracht; tegen de oostelijke zijgevel met op de begane grond een oorspronkelijke, smalle vensteropening en houten schrijnwerk is een terugspringende garage aangebouwd.

  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 929.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1903/6.

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Polderhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/184937 (geraadpleegd op ).


Dorpswoningen ()

Nummers 3 en 7. Alleenstaande dubbelhuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met straat, pannen), respectievelijk van rond 1903 en 1897.

Bakstenen lijstgevels (nummer 3 witbeschilderd) met getoogde, beluikte vensters, in nummer 3 onder rechthoekige panelen; getoogde deuren, in nummer 7 in bepleisterde, geprofileerde omlijsting; behouden houtwerk. Nummer 7 met muurbanden van gekleurde baksteen.

  • Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Berendrecht 1897/6, 1903/6.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Polderhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/185399 (geraadpleegd op ).