Kantoor- en appartementsgebouw De Trouw

Beschrijving

Kantoor en appartementsgebouw in art-decostijl, opgetrokken in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij Gezworen Wegers- en Metersnatie "De Trouw", naar een ontwerp door de architect Jos Smolderen uit 1932. Opgericht in 1887, liet graannatie "De Trouw" hier een eerste natiegebouw met estaminet bouwen, naar een ontwerp in neo-Vlaamserenaissance-stijl door de architect Jan Frans Sel-Caluwaerts uit 1886. Het werd in 1922 uitgebreid met een pakhuis aan het Hessenplein door de architect Jos. Baeyens. Vanwege de grote infrastructuurwerken naar aanleiding van de bouw van de Waaslandtunnel, diende het eerste natiegebouw aan de Ankerrui in 1932 plaats te maken voor het huidige complex. Het programma voorzag in een winkel en café op de begane grond, kantoren op de eerste verdieping, en telkens twee appartementen op de tweede tot vierde verdieping.

Jos Smolderen kon omstreeks 1930 bogen op een succesvolle loopbaan, die in de jaren 1920 tal van belangrijke realisaties had opgeleverd. In die periode ontwierp hij het Mémorial Interallié in Cointe bij Luik, tekende hij als hoofdarchitect van de Wereldtentoonstelling van 1930 in Antwerpen onder meer voor de Christus-Koningkerk, en was hij als partner in het architectenbureau Vanhoenacker, Van Beurden en Smolderen medeontwerper van de Boerentoren aan de Schoenmarkt, en het hotel Jussiant aan de Arthur Goemaerelei. Sinds 1927 was Smolderen ook professor architectuur aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Het gevelfront heeft een parement uit gebouchardeerd graniet voor de onderbouw (pui en eerste verdieping), en wijnrood baksteenmetselwerk in kettingverband voor de bovenbouw. Gevelordonnantie en materiaalgebruik vertalen de functionele opdeling van het complex. Winkelpuien, portalen en brede kantoorramen in de opengewerkte onderbouw, publicitair gemarkeerd door het gevelbrede opschrift: "SAMe MAATSCHAPPIJ : DE TROUW : SOCte COOPERATIVE". Axiaal van opzet legt de compositie van de bovenbouw de klemtoon op de twee middentraveeën, die worden geaccentueerd door gestapelde driezijdige erkers en bekroond door een getrapte attiek. Door kordons belijnde registers van liggende rechthoekige vensterpartijen; decoratieve sluitstenen uit natuursteen bekronen de zijtraveeën. Het oorspronkelijk stalen schrijnwerk is vernieuwd.

Volgens de bouwplannen bestaat de begane grond uit een winkel met keuken en een café met keuken en bescheiden woonruimte op de eerste verdieping, gescheiden door de aparte inkom- en traphallen van kantoren en appartementen. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren van "De Trouw", met lokalen voor directie, personeel en publiek; een opslagruimte (stalenkamer) met daarboven de conciërgewoning beslaat de achterbouw . De appartementen op de hogere verdiepingen, gespiegeld rond de traphal, omvatten een hal met vestiaire, een woonkamer, twee slaapkamers en een keuken.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1932#42367 en 1886#384.