erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 302093   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302093

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvraag uit 1868 opgetrokken in opdracht van Theodore François Stalins. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige muuropeningen op de begane grond, en getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met oren. Op de eerste verdieping doorgetrokken lekdrempels, bewerkte borstweringen en gietijzeren parapetten, op de tweede verdieping lekdrempels op voluutconsoles met guttae. Een balkon op second-empireconsoles met rozet, voorzien van een gietijzeren borstwering, legt de klemtoon op het inkomportaal in de tweede travee. Een klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk van de inkomdeur met siersmeedwerk en de bovenvensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1868#718.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302093 (Geraadpleegd op 15-07-2020)