Sociale huisvesting van 1954

Beschrijving

Laan met 39 sociale woningen, in 1954 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen naar plannen van de Waarschootse architecten Jozef E. De Coninck en Roger Dryhoel (architectenbureau Oriëntatie).

Bouwgeschiedenis

In 1952 gaf de sociale huisvestingsmaatschappij Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen de opdracht om 39 sociale woningen te bouwen naar ontwerp van de Waarschootse architecten Jozef E. De Coninck en Roger Dryhoel (architectenbureau Oriëntatie). Twee jaar later werden ze opgeleverd. In 2013 werden de woningen gerenoveerd met behoud van erfgoedwaarde.

Typering en beschrijving

Gebogen straat (Tuinwijklaan 1-23, 2-32), aan weerszijden bebouwd met vierwoonsten en aan de kopzijde afgeboord met twee vierwoonsten en een tweewoonst aan de Brugsesteenweg 113-131, en met een hoekwoning aan de Blakstraat 14. Woningen in baksteentraditionalisme onder pannen schilddak, met metselwerk in visgraatmotief boven de overluifelde voordeuren. De hoekgebouwen hebben een terugspringend bijgebouw van één bouwlaag, eveneens onder schilddak. Bij de rijwoningen is dit bijgebouw achter de woning gelegen. De woningen bestonden op de gelijkvloerse verdieping uit een inkom, 'ontvang' en 'afwas' vooraan, een gevelbrede woonkamer achteraan en WC, kolen en berging in het bijgebouw. De hoekpanden hebben hun toegang via de zijgevel. Op de bovenverdieping bevindt zich een nachthal, badkamer en drie slaapkamers. Ruime groenaanleg met voor- en achtertuinzone en laanbomen.

Evaluatie

Architecturale en stedenbouwkundige waarde als een representatief voorbeeld van een typische naoorlogs sociaal huisvestingsproject. Erfgoedelementen die bijdragen tot de waarde zijn de groenaanleg met gras, hagen en bomen, de architecturale volumes en het materiaalgebruik (bakstenen gevels en pannendaken).

• Archief Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen, dossier Tuinwijklaan.
  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam EEKLO_TUINWIJKLAAN_4090.
  • S.N. 1979: Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor volkswoningen S.M. 1928-1979 50 jaar feestbrochure, Eeklo , 20.

Auteurs: Mertens, Joeri; Vandeweghe, Evert