Bejaardenwijk Zonnepark

Beschrijving

Laagbouw parkwijk met 42 bejaardenwoningen en een gemeenschapslokaal, gerealiseerd door het stadsbestuur van Eeklo naar plannen van Edgar De Decker en Roger Leloup uit 1964. In 2003 werden de woningen aangekocht door de sociale huisvestingsmaatschappij Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen.

Bouwgeschiedenis

In 1964 maakten de Eeklose architecten E. De Decker (waarschijnlijk Edgard) en R. Leloup (waarschijnlijk Roger) in opdracht van het stadsbestuur van Eeklo plannen voor 42 bejaardenbungalows (Zonnepark 1-43, 2-40) en één gemeenschapslokaal (Zonnepark 42). In 2003 werden deze woningen aangekocht door de sociale huisvestingsmaatschappij Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen, die de woningen vanaf 2012 renoveerde met nieuw schrijnwerk en dakbedekking. Ook de gevels worden gerenoveerd en het gemeenschapscentrum wordt omgebouwd tot een rolstoeltoegankelijke woning.

Typering en beschrijving

Het Zonnepark te Eeklo is een laagbouw parkwijk bestaande uit twaalf oost-west ingeplante woninggroepen van per drie of vijf trapsgewijs geschakelde woningen. De wijk wordt ontsloten door een pijpenkop voor autoverkeer en een combinatie van orthogonale en slingerende wandelpaden. De groenaanleg bestaat uit een afwisseling van struiken, hagen, grasvelden en boomsoorten (Amerikaanse eik, rode bastaardpaardenkastanje, ruwe berk krulwilg, amberboom, zilverlinde, gewone esdoorn, Japanse sierkers, Noorse esdoorn). De architectuur is modernistisch: laagbouw bakstenen volumes van acht meter op acht meter in donkerbruine baksteen (deels witgeschilderd), met uitspringende zijmuren, verdiepingshoge ramen en een brede boord bovenaan (origineel in bleke crepi, vervangen door multiplex) onder een licht hellend dak. De ritmerende, rechthoekige schouwen waren oorspronkelijk ook in donkerbruine baksteen met witte crepi boord maar zijn heden volledig ingepakt met multiplex. Qua planindeling bevindt zich aan de zuidzijde een slaapkamer en woonkamer en aan de noordzijde een kleine badkamer, berging, inkom en keuken. Bij de hoekhuizen bevindt de inkomdeur zich in de zijgevel.

Evaluatie

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium zeer hoge tot uitzonderlijke erfgoedwaarde toegekend (top van de selectie).

Architecturale en stedenbouwkundige waarde als een klein maar kwalitatief en vroeg voorbeeld van een laagbouw parkwijk. Bepalende erfgoedelementen zijn de circulatiepatronen (autoweg en voetgangerswegen, inclusief verharding), de inplanting van de architecturale volumes ten opzichte van elkaar (evenwijdig en in zaagtand), de straat en de open ruimte (open zichtassen), de groenaanleg, de voorzieningen (gemeenschapslokaal) en de architectuur. Voor dit laatste is de homogeniteit van belang, de schaal (laagbouw), vorm (licht hellende daken en volumewerking), gevelcompositie (ramen) en de materialiteit (combinatie van donkerbruine en witgeschilderde baksteen en (verdwenen) witte crépi voor de boorden).

• Archief Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen, dossier Zonnepark Eeklo.
  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam EEKLO_ZONNEPARK_4090.
  • Informatie over groenaanleg verkregen van Herman van den Bossche (18 juli 2016).

Auteurs: Vandeweghe, Evert