Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Nieuwpoort
Straat Sluizen
Locatie Sluizen zonder nummer, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers

Deze bescherming is geldig sinds 17-12-1999.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 17-12-1999.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringna WO II
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Beschrijving Locatie

De hardstenen gedenksteen met de bronzen gedenkplaat staat ten zuiden van het sluizencomplex, bij de brug nabij het Veurnesas. Vlakbij staan nog meerdere gedenktekens.

Beschrijving Relict

Rechthoekige bronzen plaat met gebogen bovenzijde en vlakke uiteinden, eenvoudige omlijsting. De plaat is bevestigd tegen een hardstenen plaat. In de rondboog een helm en een anker in vlakreliëf, '1914-1918', daaronder 'Cie des Sapeurs-Pontonniers', 'F Schuilplaats der Sluiswachters', 'Abri des éclusiers', op de boord: 'Voir mémorial de la tour Saint Laurent' 'Zie memoriaal Sint Laurenstoren'. Uitgevoerd in vlakreliëf. Hoogte 142,5 cm x breedte 90 cm.

Historische Achtergrond

Deze gedenkplaat herinnert aan de locatie van de schuilplaats van de sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers. Ze werd onthuld op 1 september 1957, net zoals de andere gelijkaardige gedenkplaten voor de 'Sapeurs-Pontonniers', die her en der in de stad Nieuwpoort werden opgehangen. De compagnie 'Sapeurs-Pontonniers' werd opgericht op 2 september 1915. Zij stond in voor het onderhoud van de sluizen en de hydraulische inrichtingen van het Belgische front. De afdeling 'Sapeurs-Pontonniers' stelde zijn rustkantonnement en zijn werkhuizen op te Veurne, op het kruispunt richting Bulskamp. 1 peloton werkte onafgebroken aan de sluizen te Nieuwpoort, 1 peloton voor het nachtwerk was te Wulpen gekantonneerd en 1 peloton op halve rust logeerde te Veurne. De compagnie beschikte over een peloton fietsers, over 3 secties duikers en over een technisch bureel. De Compagnie 'Sapeurs-Pontonniers' had gedurende de oorlog 27 doden te betreuren, naast 50 gewonden en 143 slachtoffers van gas. Net zoals de omliggende gedenktekens in de omgeving van de 'Ganzenpoot', werd ook dit gedenkteken in 1999 beschermd.

  • Archief: Brochure "De Dienst der Onderwaterzetting van het Ysergebied te Nieuwpoort en de Compagnie van de Sapeurs-Pontonniers. Verkocht tegen 20 fr. ten voordele van de armen uit Nieuwpoort en van het Memoriaal aan de onder waterzetting van het Yzergebied en aan de Sapeurs-Pontonniers, opgericht in de Langestraat, ter hoogte van de Veurnevaart." (Collectie Roger Verbeke)
  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002077, De Ganzepoot en oorlogsmonumenten (S.N., 1999).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge, Provincie West-Vlaanderen.
  • VAN PUL, P. 2004: Oktober 1914. Het koninkrijk gered door de zee, Erpe.

Bron: -

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Relaties

maakt deel uit van Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten

Sluizen (Nieuwpoort)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302115 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.