is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sluizencomplex De Ganzenpoot met oorlogsgedenktekens
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten
Deze vaststelling was geldig van tot
De hardstenen gedenksteen met de bronzen gedenkplaat staat ten zuiden van het sluizencomplex, bij de brug nabij het Veurnesas. Vlakbij staan nog meerdere gedenktekens.
Rechthoekige bronzen plaat met gebogen bovenzijde en vlakke uiteinden, eenvoudige omlijsting. De plaat is bevestigd tegen een hardstenen plaat. In de rondboog een helm en een anker in vlakreliëf, '1914-1918', daaronder 'Cie des Sapeurs-Pontonniers', 'F Schuilplaats der Sluiswachters', 'Abri des éclusiers', op de boord: 'Voir mémorial de la tour Saint Laurent' 'Zie memoriaal Sint Laurenstoren'. Uitgevoerd in vlakreliëf. Hoogte 142,5 cm x breedte 90 cm.
Deze gedenkplaat herinnert aan de locatie van de schuilplaats van de sluiswachters van de compagnie Sapeurs-Pontonniers. Ze werd onthuld op 1 september 1957, net zoals de andere gelijkaardige gedenkplaten voor de Sapeurs-Pontonniers, die her en der in de stad Nieuwpoort werden opgehangen.
De compagnie Sapeurs-Pontonniers werd opgericht op 2 september 1915. Zij stond in voor het onderhoud van de sluizen en de hydraulische inrichtingen van het Belgische front.
De afdeling Sapeurs-Pontonniers stelde zijn rustkantonnement en zijn werkhuizen op te Veurne, op het kruispunt richting Bulskamp. Eén peloton werkte onafgebroken aan de sluizen te Nieuwpoort, één peloton voor het nachtwerk was te Wulpen gekantonneerd en één peloton op halve rust logeerde te Veurne. De compagnie beschikte over een peloton fietsers, over drie secties duikers en over een technisch bureel.
De compagnie Sapeurs-Pontonniers had gedurende de oorlog 27 doden te betreuren, naast 50 gewonden en 143 slachtoffers van gas.
Net zoals de andere gedenktekens in de omgeving van de 'Ganzenpoot', werd ook dit gedenkteken in 1999 beschermd.
Bron: WOI Relict (1151): Gedenkplaat Cie Sapeurs-Pontonniers: F. Schuilplaats sluiswachters (Nieuwpoort - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)