Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers

Beschrijving

De hardstenen gedenksteen met de bronzen gedenkplaat staat ten zuiden van het sluizencomplex, bij de brug nabij het Veurnesas. Vlakbij staan nog meerdere gedenktekens.

Beschrijving

Rechthoekige bronzen plaat met gebogen bovenzijde en vlakke uiteinden, eenvoudige omlijsting. De plaat is bevestigd tegen een hardstenen plaat. In de rondboog een helm en een anker in vlakreliëf, '1914-1918', daaronder 'Cie des Sapeurs-Pontonniers', 'F Schuilplaats der Sluiswachters', 'Abri des éclusiers', op de boord: 'Voir mémorial de la tour Saint Laurent' 'Zie memoriaal Sint Laurenstoren'. Uitgevoerd in vlakreliëf. Hoogte 142,5 cm x breedte 90 cm.

Historische achtergrond

Deze gedenkplaat herinnert aan de locatie van de schuilplaats van de sluiswachters van de compagnie Sapeurs-Pontonniers. Ze werd onthuld op 1 september 1957, net zoals de andere gelijkaardige gedenkplaten voor de Sapeurs-Pontonniers, die her en der in de stad Nieuwpoort werden opgehangen.

De compagnie Sapeurs-Pontonniers werd opgericht op 2 september 1915. Zij stond in voor het onderhoud van de sluizen en de hydraulische inrichtingen van het Belgische front.

De afdeling Sapeurs-Pontonniers stelde zijn rustkantonnement en zijn werkhuizen op te Veurne, op het kruispunt richting Bulskamp. Eén peloton werkte onafgebroken aan de sluizen te Nieuwpoort, één peloton voor het nachtwerk was te Wulpen gekantonneerd en één peloton op halve rust logeerde te Veurne. De compagnie beschikte over een peloton fietsers, over drie secties duikers en over een technisch bureel.

De compagnie Sapeurs-Pontonniers had gedurende de oorlog 27 doden te betreuren, naast 50 gewonden en 143 slachtoffers van gas.

Net zoals de andere gedenktekens in de omgeving van de 'Ganzenpoot', werd ook dit gedenkteken in 1999 beschermd.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002077, de gedenkplaat "Schuilplaats der sluiswachters" nabij het Veurnesas (S.N., 1999).
  • S.N. s.d.: De Dienst der Onderwaterzetting van het Ysergebied te Nieuwpoort en de Compagnie van de Sapeurs-Pontonniers. Verkocht tegen 20 fr. ten voordele van de armen uit Nieuwpoort en van het Memoriaal aan de onder waterzetting van het Yzergebied en aan de Sapeurs-Pontonniers, opgericht in de Langestraat, ter hoogte van de Veurnevaart, brochure.
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.
  • VAN PUL P. 2004: Oktober 1914. Het koninkrijk gered door de zee, Erpe.

Bron: WOI Relict (1151): Gedenkplaat Cie Sapeurs-Pontonniers: F. Schuilplaats sluiswachters (Nieuwpoort - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele