Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, tot zijn huidige vorm verbouwd naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1867. Opdrachtgever was Auguste Moretus (Antwerpen, 1791-Wilrijk, 1871), in 1815 gehuwd met Pauline della Faille de Waerloos (Antwerpen, 1795-Wilrijk, 1864). Het project betrof de verbouwing van het vroegere koetshuis met stallen van het hotel de Knyff in de Lange Nieuwstraat, dat door Leclef al in 1864 een eerste keer was verbouwd in opdracht van de weduwe Van Den Nest. Aan de oorspronkelijke constructie herinnert nog de barokke poortomlijsting uit de 17de eeuw. Het hotel werd in opdracht van de scheepvaartmaatschappij Entreprises Maritimes Belges verbouwd en uitgebreid tot kantoorgebouw, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules de Roeck uit 1920, uitgevoerd in 1921.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, vandaag onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet met de inkompoort, geaccentueerd door een balkon met voluutconsoles en smeedijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempels. Hoge rondboogpoort in geblokte omlijsting uit blauwe hardsteen, met sokkel, imposten en voluutsleutel. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. De smeedijzeren inkompoort, het traliewerk, en borstweringen in beaux-artsstijl, dateren van de verbouwing uit 1921.

Oorspronkelijk beantwoordde de plattegrond aan de typologie van het herenhuis met dubbelhuisopstand en centrale vestibule, waarbij de traphal aansloot. Deze laatste verdween tijdens de verbouwing tot kantoorgebouw in 1921, waarbij achter het hotel een nieuwbouwvleugel met een betonskelet van drie bouwlagen werd opgetrokken. Deze bestond uit een ruime traphal met twee liften onder een bovenlicht, en kantoorplateaus.