erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
302129
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302129

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis van het bel-etagetype in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1893 gebouwd in opdracht van expediteur J. Ant. Obels. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, rust op een zwaar geblokte, gedrukte pui uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede middenrisaliet. Dit laatste wordt op de tweede verdieping gemarkeerd door driehoekige frontons en een balkon met balustrade en siervaas, beide op voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. De bovenvensters onderscheiden zich in het middenrisaliet door geriemde omlijstingen, en in de zijtraveeën door flankerende Ionische pilasters; doorgetrokken balustraden op bel-etage en tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur en verzorgd smeedijzeren traliewerk in de pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1893#923.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302129 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.