Twee neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Deze twee neoclassicistische burgerhuizen maken deel uit van een ensemble van vijf woningen dat Albert Arnou in 1891 ontwierp in opdracht van Louise Serruys. De familie Serruys was aandeelhouder van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen, de bouwmaatschappij die vanaf 1886 instond voor de ontwikkeling van Zurenborg tot wijk voor de betere middenklasse. Albert Arnou was één van de meest actieve bouwmeesters in de wijk, en gaf als aandeelhouder en als één van de vaste architecten van de maatschappij Zurenborg in belangrijke mate vorm.

Het ensemble bestaat uit de hoekwoning met de Dageraadplaats (1), dat met de drie bouwlagen aansluit bij de hogere bebouwing van dat plein, drie kleine woningen van twee bouwlagen en twee traveeën (3-7) en op nummer 9 de afsluiter van de rij, een woning van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag. Enkel van nummers 7 en 9 werden de gevels vrij gaaf bewaard, waardoor ze representatieve voorbeelden zijn van de architectuur die de maatschappij voor ogen had als architecturaal beeld in Zurenborg. Arnou tekende ook de twee woningen die rechts bij dit ensemble aansluiten.

Het zijn neoclassicistische woningen die door afwisseling in bouwhoogte, verhoudingen en afwerking binnen één ensemble voor een speels, afwisselend straatbeeld zorgen. De verzorgd afgewerkte gevels beantwoorden aan de standaarden van de eind-19de-eeuwse burgerwoning, met de blauwe hardstenen plinten, houten kroonlijsten, bepleisterde en witgeschilderde parementen en de rechthoekige muuropeningen.

Nummer 7 is gekenmerkt door de eenvoudige vlakke bepleistering en de accentuering van de bovenvensters door entablementen; schrijnwerk deels bewaard. Nummer 3 had voor de toevoeging van de pui eenzelfde gevelafwerking. Nummer 9, met imitatievoegen op de begane grond, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, een centraal balkon met ingewerkte ijzeren borstweringen en vier gekoppelde vensters op de bovenverdieping, is het best bewaarde huis van de oorspronkelijke rij, hoewel het schrijnwerk is vervangen (naar oud model).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 896.