erfgoedobject

Neoclassicistisch samenstel

bouwkundig element
ID
302138
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302138

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee identieke, spiegelende burgerhuizen van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken. Albert Arnou tekende in 1894 het ontwerp in opdracht van Ch. Sermon. Het duo sluit aan een twee ensemble dat Arnou in de Kreeftstraat ontwierp.

Bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevels, met blauwe hardstenen plinten, houten kroonlijsten op modillons, horizontale ritmering door kordonlijsten, doorlopende onderdorpels, een verdiept muurvlak tussen de verdiepingen in dat de woningen verbindt en de imitatievoegen op de begane grond. Typerende elementen zijn de balkons met ingewerkt smeedijzerwerk en de als tussenzuil uitgewerkte muurdammen tussen de vensters op de eerste verdieping. Deze eenvoudige, maar verzorgde gevels zijn het handelsmerk van Arnou, die één van de meest productieve bouwmeesters in Zurenborg was. Schrijnwerk op nummer 13 deels bewaard (beneden).

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 1278.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Neoclassicistisch samenstel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302138 (Geraadpleegd op )