erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 302159   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302159

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zurenborg
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

In de noordelijke hoek van Zurenborg, in de Rolwagen-, de Kruik- en de Magdalenastraat, zijn amper nog voorbeelden bewaard van de originele eind-19de-eeuwse bebouwing van de wijk. Vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de weg vrij voor sterke verbouwingen en veel nieuwbouw. In de Kruikstraat is nog één burgerhuis uit de eerste jaren van de ontwikkeling van Zurenborg bewaard. Het gaat om een neoclassicistisch burgerhuis met poortdoorgang naar een achterliggend magazijn, opgericht naar een bouwaanvraag die in 1881 werd ingediend door Mischel De Gol, vlakbij wonend in de Provinciestraat 190.

De woning telt drie bouwlagen onder zadeldak, en drie traveeën, met rechts een brede, risaliterende poorttravee. Klassieke neoclassicistische gevelafwerking, met blauwe hardstenen plint, houten kroonlijst op grote modillons, imitatievoegen op de begane grond en in het poortrisaliet, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige vensteropeningen die op de verdiepingen in geprofileerde lijsten zijn gevat. Nadruk op de poorttravee: segmentbogige poort met stootblokken; daarboven een deurvenster onder gebogen fronton waarvan de borstwering is verdwenen; boven een venster in omlijsting met oren en sluitstuk. Het schrijnwerk is vervangen.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 1401.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

 • Is deel van
  Zurenborg
  Cogels-Osylei, Generaal Capiaumontstraat, Generaal Van Merlenstraat, Guldenvliesstraat, Leemputst...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302159 (Geraadpleegd op 22-10-2019)