Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Kruikstraat
Locatie Kruikstraat 16, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Zurenborg

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In de noordelijke hoek van Zurenborg, in de Rolwagen-, de Kruik- en de Magdalenastraat, zijn amper nog voorbeelden bewaard van de originele eind-19de-eeuwse bebouwing van de wijk. Vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de weg vrij voor sterke verbouwingen en veel nieuwbouw. In de Kruikstraat is nog één burgerhuis uit de eerste jaren van de ontwikkeling van Zurenborg bewaard. Het gaat om een neoclassicistisch burgerhuis met poortdoorgang naar een achterliggend magazijn, opgericht naar een bouwaanvraag die in 1881 werd ingediend door Mischel De Gol, vlakbij wonend in de Provinciestraat 190.

De woning telt drie bouwlagen onder zadeldak, en drie traveeën, met rechts een brede, risaliterende poorttravee. Klassieke neoclassicistische gevelafwerking, met blauwe hardstenen plint, houten kroonlijst op grote modillons, imitatievoegen op de begane grond en in het poortrisaliet, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige vensteropeningen die op de verdiepingen in geprofileerde lijsten zijn gevat. Nadruk op de poorttravee: segmentbogige poort met stootblokken; daarboven een deurvenster onder gebogen fronton waarvan de borstwering is verdwenen; boven een venster in omlijsting met oren en sluitstuk. Het schrijnwerk is vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 1401.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zurenborg

Cogels-Osylei, Generaal Capiaumontstraat, Generaal Van Merlenstraat, Guldenvliesstraat, Leemputstraat,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.