erfgoedobject

Dorpskom Stene

bouwkundig geheel
ID: 302167   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302167

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Stene
    Deze bescherming is geldig sinds 05-04-1995

Beschrijving

De dorpskom van Stene wordt ingesloten door de Steensedijk en de Schorredijk. De Stenedorpstraat is de van noord naar zuid lopende hoofdstraat getypeerd door de Sint-Annakerk met kerkhof, voormalige pastorie, de molenromp en de twee grote hoeves aan beide uiteinden van de straat. De vrij goed bewaarde dorpskern bewaart zijn traditionele dorpsbebouwing met 19de-eeuws uitzicht dat voornamelijk bestaat uit bescheiden dorpswoningen. Het rurale karakter van het dorp is het best bewaard in het zuidelijk gedeelte van de Stenedorpstraat.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans, Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpskom Stene [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302167 (Geraadpleegd op 07-08-2020)