Dorpskom Stene

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Stene

Beschrijving

De dorpskom van Stene wordt ingesloten door de Steensedijk en de Schorredijk. De Stenedorpstraat is de van noord naar zuid lopende hoofdstraat getypeerd door de Sint-Annakerk met kerkhof, voormalige pastorie, de molenromp en de twee grote hoeves aan beide uiteinden van de straat. De vrij goed bewaarde dorpskern bewaart zijn traditionele dorpsbebouwing met 19de-eeuws uitzicht dat voornamelijk bestaat uit bescheiden dorpswoningen. Het rurale karakter van het dorp is het best bewaard in het zuidelijk gedeelte van de Stenedorpstraat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda