Sociale woningen van 1956-1957

Beschrijving

Klein huisvestingsproject van 22 woningen, gerealiseerd tussen 1955 en 1957 door de sociale huisvestingsmaatschappij Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen voor Huisvesting naar ontwerp van de architecten J. (Jan) Simons en Sylvain Strauven.

Bouwgeschiedenis

Van 1955 tot 1956 bouwde de sociale huisvestingsmaatschappij Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen voor Huisvesting zes woningen aan de Processiestraat 37-47 naar ontwerp van de Beringse architect J. (waarschijnlijk Jan) Simons, in 1957 aangevuld met veertien woningen aan de Hoefbladstraat 23-37 en de Processiestraat 44-54 naar ontwerp van architect Sylvain Strauven (Tessenderlo). Begin jaren tachtig werden de huizen gerenoveerd.

Typering en beschrijving

Dit typisch kleinschalig naoorlogs project van sociale woningbouw bestaat uit twee zeswoonsten in de Processiestraat en twee vierwoonsten in de Hoefbladstraat. De zeswoonsten aan de Processiestraat 37-47 heeft twee poortdoorgangen naar de achtertuinen. De verdieping erboven wordt gebruikt om de woningen aan weerszijden uit te bouwen tot woningen voor grote gezinnen (acht personen).

Grotendeels witgeschilderde baksteenarchitectuur van twee bouwlagen onder zadel- of schilddaken van rode pannen. Decoratie wordt gevormd door materiaalpolychromie: bij de bouwfase van 1957 de onbeschilderde rode bakstenen gekoppelde deurportalen, strekken en plinten, bij de bouwfase van 1956 de onbeschilderde rode bakstenen onderste bouwlaag, in combinatie met het gebruik van breuksteen voor de plint en voor schuin oplopende, monumentale pijlers die de kroonlijst ondersteunen. Die breukstenen elementen en de eerder strakke, rechthoekige vormgeving refereren naar de toenmalige expo-stijl. De bouwfase van 1957 is meer traditionalistisch getint, onder andere door de vensterluiken (heden verdwenen).

Evaluatie

Architecturale waarde als representatief voorbeeld van de kleinschalige sociale woningbouwprojecten in Limburg tijdens de naoorlogse periode. Bepalende erfgoedelementen zijn de schaal, het silhouet, de gevelcompositie en de materialiteit (combinatie van witgeschilderde en rode baksteen, breuksteen en rode dakpannen).

• Beringen, Gemeentelijk administratief centrum, dienst Ruimtelijke Ordening, dossiernummer 1954/00083/ 2A en 2 B.
  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam PAAL_DE_BLAUKEN_7000.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 7000, Beringen, De Blauken.

Auteurs: Vandeweghe, Evert